Mladou generaci zdejší krytý bazén příliš neláká. Tvrdí to vedení města, a proto v následujících letech plánuje velké změny.„Připravujeme modernizaci celého objektu," potvrdil starosta Svitav David Šimek a dodal: „Náš bazén přestávají navštěvovat rodiny s dětmi a dochází k obrovskému propadu návštěvnosti v této cílové skupině. Z tohoto důvodu jsme připravili návrh nového řešení celého objektu, který jsme konzultovali s odborníky a na 15. prosince plánujeme kulatý stůl s veřejností, kde bychom chtěli celý projekt představit."

S důvody, proč někteří lidé preferují dojíždění za vodními radovánkami do okolních měst, seznámil čtenáře Jaroslav Kytýr, jednatel společnosti Sportes Svitavy, jež se o chod budovy stará. „V současné době je to jen plavecký bazén, chybí zde zázemí pro rodiny, kde by si mohly například něco koupit, a také volnočasové aktivity," uvedl. Nejsou zde tedy například vodní trysky a další atrakce, které návštěvníci rádi využívají. Rekonstrukce je nutná také z důvodu stáří bazénu a energetické náročnosti.

Komplexní centrum

„Naším záměrem je vybudování komplexního sportovně relaxačního centra, které bude obsahovat víceúčelové zařízení včetně wellness a saunového světa. V novém areálu bude prostor pro plavecké a volnočasové aktivity všech věkových kategorií," sdělil Jaroslav Kytýr a upozornil na zajímavý fakt.

„Návštěvnost našeho bazénu je trvale stejná, přesto je však zhruba poloviční oproti bazénu v Litomyšli. Svitaváci jezdí do okolí a nezůstávají tady," upozornil Kytýr. To by plánovaná rekonstrukce měla změnit.
Podle mluvčí Litomyšle Jany Bisové do zdejšího krytého bazénu, který otevřeli před pěti lety, přišlo celkově více než 373 000 návštěvníků.

Prezentace návrhu a veřejné projednání se uskuteční v úterý 15. prosince od 17 hodin ve Fabrice.