Archeologové litomyšlského Regionálního muzea pokračují ve výzkumu římského pochodového tábora, který se jim podařilo odhalit na předměstí Jevíčka vloni na podzim. Znají rovněž první předběžné výsledky odborných analýz některých nálezů.

„První skrývku jsme udělali už v zimě, ale přišly velmi silné mrazy, takže jsme práce museli přerušit. Na lokalitu jsme se vrátili hned, jak přišla obleva a roztál sníh," vysvětluje vedoucí výzkumu, archeoložka Jana Němcová. Práce se tak opět rozběhly naplno.

Od příkopu prozkoumaného na podzim, který tvoří hranici tábora, se výzkum aktuálně posunul do jeho vnitřní části. Po začištění odkryté plochy narazili archeologové na několik jednotlivých objektů.

„Jedná se především o velké množství drobných kůlových jamek, které dohromady prozatím nedávají žádnou stavbu nebo vnitřní zástavbu," popisuje situaci na lokalitě Jana Němcová.

LEHČÍ ZÁSTAVBA
Na nějaké závěry je podle Němcové příliš brzy. Dá se však říct, že odkryté objekty zřejmě představují nějakou lehčí zástavbu. Archeoložka nevylučuje, že by se mohlo jednat o dřevěné konstrukce stanů, které sloužily k ubytování římských legionářů.

„Uvidíme, jak se bude situace jevit dál, až bude odkrytých více parcel. Není zde žádná kulturní vrstva, která by ukazovala na dlouhodobější pobyt člověka. Nalezli jsme také drobné zlomky tvrdě vypálené keramiky, která se objevovala v římských provinciích, ale vyráběla se i v novověku," upřesňuje Jana Němcová.

Skrývky stavebních parcel budou pokračovat v nejbližších dnech. „Dostaneme se i mimo prostor tábora, kde můžeme očekávat rovněž nálezy eneolitické kultury zvoncovitých pohárů," uzavírá archeoložka.