V původních plánech na přestavbu bylo šíření zvuku vyřešené. Postupem času narůstaly výdaje, a tak bylo potřeba šetřit. „Akustika v chrámu je udělána jen částečně," přiznal místostarosta Litomyšle Michal Kortyš. Po zkušenostech z představení, která se v kostele odehrála, je otázka akustiky znovu na stole. Kostel byl postavený tak, aby dobře zněly varhany. „Horší je to v případě, kdy se zvuk šíří spodní částí kostela," popsal problém Antonín Dokoupil, pracovník investičního odboru městského úřadu.

Obří mušle

To vše má logiku. Valná část koncertů se však odehrává právě v prostoru oltáře a diváci v lavicích tak nemají zajištěný ideální poslech hudby. Kazí ho dlouhá doba dozvuku. Jedním z řešení, které by mohlo pomoci, je nákup akustického reflektoru. „Jedná se o akustické zařízení odrážející zvuk správným směrem od zdroje (např. orchestru) k posluchači. Je založen na podobném principu jako optický reflektor," vysvětlil architekt Marek Štěpán, který reflektor zpracoval na základě studie odborné firmy. „Jedná se o zařízení připomínající mušli, která má průměr okolo osmi metrů a při koncertech by stála před oltářem," přidal podrobnosti Michal Kortyš. A právě velikost a vzhled rezonátoru, který by zkrátil dobu dozvuku zhruba na polovinu, se neukazuje jako ideální. Vnímání prostoru by při koncertu bylo značně narušené a to se radním nelíbí. Hledají proto další cesty. „Vrátíme se i k původní nabídce rolet na emporách, které se stahují a zamezují odrazu zvuku od stěn," zmínil místostarosta další možnost na zlepšení akustiky v chrámu.

Varhany a zvuk

Stálý prvek, který by vyřešil situaci kolem zvuku, naráží na fakt, že by byl ovlivněn zvuk varhan. Každý předmět umístěný v chrámu totiž může změnit akustiku. Už teď se například řeší stálá expozice „Andělé na návrší". Při její instalaci mají být použity dřevěné panely, které rezonují. „Chceme, aby kostel sloužil i k dalším účelům, než k jakým byl vystavěn. Varhany jsou však pro nás prioritou," zdůraznil Michal Kortyš.

Finanční stránka jednotlivých řešení není zatím známá. Nejprve chce totiž město vybrat nejlepší technické řešení. Návštěvníci kostela a milovníci hudby se mohou těšit na jaro, kdy by mělo dojít k naladění varhan, které jsou po náročné rekonstrukci.