Město Moravská Třebová na Svitavsku se do poloviny března rozhodne, jestli koupí bývalý areál mlékárny Miltra. Nabídková cena 14 milionů korun je pro radnici příliš vysoká.

Jednali o ceně

„Pokud nebude shoda naprosté většiny zastupitelů, nemá cenu do toho chodit. My už tady máme dost takových starých barabizen, s kterými si nevíme rady," řekl starosta města Miloš Izák. „Ovšem pokud se nerozhodneme do března, přestane s námi majitel objektu počítat a začne jednat s dalšími zájemci," upřesnil Izák. Mlékárna, která má hlavní sídlo v Městečku Trnávka, koupila areál od textilky Hedva. Objekt o velikosti deset tisíc pět set metrů čtverečních je vybavený technologiemi pro zpracování mléka, zastavěná plocha je přes pět tisíc metrů čtverečních. Mlékárna byla v úpadku, předloni ji koupil strategický investor.

Moravská Třebová s novým vlastníkem objektu Miltra dlouhodobě jedná a podle Izáka se vedení města snažilo také dojednat slevu. Společně o tom debatovali se zástupci Miltry a vyjednávací tým moravskotřebovské radnice na jednání 27. ledna.

„Když jsme se společně sešli, úvaha o slevě byla taková, že by to bylo v řádech statisíců," pronesl v dosti zachmuřeném tónu. Areál Miltry je nyní vyklizený, i proto se Izákovi a dalším radním zdá prodej za čtrnáct milionů pro město znaně nevýhodný.

Záměry máme

Město zvažovalo také vypsání soutěže na vypracování záměru a využití areálu podniku Miltra. Zastupitelé se navíc dohadovali také o tom, že radnice netuší, jak případně nakoupený objekt využít k prospěchu obyvatel, případně zisku. „Neřekl bych, že nevíme, co s tím. Věděli bychom a záměrů je několik a velice zajímavých. Ta lokalita je strategicky důležitá. Jen nevíme, kde na to vzít peníze. Je to zátěz investiční, tak i v případě, že bychom tu provozovali nějaké služby," uvedl místostarosta Václav Mačát.

„A zda vypisovat soutěž na to, jak využít toto území? Myslím si, že je to zbytečné. Za 14 milionů to pro nás není zajímavé," míní Mačát s tím, že je zodpovědností každého zastupitele, jak se rozhodne hlasovat ohledně dalšího postupu v případu Miltra. „Já každopádně doporučuji nevrážet do toho další peníze," dodal.

„Za normální situace bych si řekl, že udělat nějakou drobnou studii za pár korun by nebylo špatné, ale protože znám řadu případů, kdy města a obce investovala do cizího majetku na různých studiích a potom jim to i Policie ČR „omlátila" o hlavu, tak to výrazně nedoporučuji," nechal se slyšet i sociálně-demokratický zastupitel a radní Radko Martínek. Zastupitelstvo se k současnému tisku zabývajícím se nákupem Miltry vrátí podle starosty Miloše Izáka na následujícím zasedání 14. března, které je posledním v dané lhůtě.

„Měli bychom si to vyjasnit každý sám za sebe a také mezi sebou, zda do toho dát peníze. Ať nakonec uděláme tak, či onak, nic nebude dobře. To se může spolehnout. Všichni budeme pod kritikou – veřejnosti i lidí, kteří si myslí, že tomu rozumí.Je to velmi důležitá záležitosti. Sám ještě rozhodnut nejsem," připomněl Izák.

Neuvyžité objekty už jsou

Radnice už v minulosti zvažovala, že by v objektech v centru města mohl být sál pro kulturní, společenské a vzdělávací akce, galerie nebo prostory pro drobné podnikání. Pokud by byla budova ve špatném stavu, bylo by ji možné zbourat a pozemky využít například pro výstavbu bytů.Město už vlastní dva objekty, pro které zatím nenašlo využití ani kupce.

Opuštěnou budovu mateřské školy v Nové ulici chtěla společnost Alzcare přebudovat na zařízení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Smlouvu uzavřela v roce 2012, čtyři miliony korun ale dosud neuhradila. Bez užitku je přes deset let i bývalá nemocnice. První investor chtěl budovu modernizovat na luxusní byty pro seniory, později plány změnil na objekt se sociálními službami. Další investor plánoval v objektu zřídit gynekologickou kliniku a genetické pracoviště, poté projekt přepracoval na dům pro penzisty.