Fanfára vůbec poprvé zazní při velkých oslavách 750. výročí založení města během tradičního festivalu Polička 555.

„K oslavám 750. výročí založení města přibude další dárek, tím je slavnostní fanfára. Pro složení této slavnostní znělky oslovilo město Polička hudebního skladatele a zároveň velkého znalce a obdivovatele díla Bohuslava Martinů Aleše Březinu," uvedla tisková mluvčí města Naděžda Šauerová.

Březina je uznávaným odborníkem, pokud jde o hudbu Bohuslava Martinů a navíc je také ředitelem Institutu Bohuslava Martinů sídlícího v Praze, s nímž navíc velice úzce spolupracuje také Centrum Bohuslava Martinů založené před lety v muzikantově slavném rodišti.

Čtyři tóny

Březina na konečné podobě fanfáry pro Poličku pečlivě pracoval několik posledních měsíců. Ještě donedávna nebyla její podoba známa, brzy s ní však vyjde na světlo a nyní sám přibližuje, v jakém tónu se ponese.

„Jako hlavní hudební téma jsem použil tóny b-c-g-f, vyjadřující číselně rok 1265, tedy rok založení města, mám takové interní odkazy rád," vysvětluje svou ideu Aleš Březina. Rok 1265 totiž odkazuje na původní léta založení první osady, kdy se na tehdejších políčkách usídlili první obyvatelé. „Město Polička si pro svoji fanfáru nemohlo vybrat lepší osobnost a velmi si vážíme toho, že pan Březina pro nás znělku složil," dodala za město mluvčí Šauerová.

Sedm hudebníků

Poprvé si Březinovy nápady převedené z notového zápisu skrze nástroje lidé poslechnou 22. srpna při druhém dnu festivalu Polička 555. Městskou „hymnu" zahraje sedmička hudebníků. Finální verzi společně nahrají do konce prázdnin v pražském karlínském hudebním studiu A Českého rozhlasu.

„Nástroje, které v hudební znělce zazní, jsou 1 trubka, 2 křídlovky, 1 pozoun, 1 basový pozoun a 2 klarinety," pokračuje mluvčí.„Mezi hudebníky, kteří slavnostní fanfáru natočí je i poličský rodák Svatopluk Zaal, který přizval další kolegy z Pražské komorní filharmonie. Hudební režie a produkce se ujal skladatel fanfáry Aleš Březina," uzavřela Naděžda Šauerová.

Fanfára se nyní stane pevnou součástí města i jeho akcí. Podle prohlášení radnice zazní při slavnostních i oficiálních událostech města. Mezi ně se pochopitelně řadí festivaly pořádané radnicí i důležitá jubilea a výročí. Zaznívat by pak mohla také při oficiálních návštěvách státníků i představitelů partnerských měst Poličky.

Teď už jen počkat, jaké vyznění nakonec fanfára bude mít v ostrém vydání.