Přesně to si prožili dva lidé na Poličsku, kteří se stali nezávisle na sobě oběťmi vloupání do vozu. Případy se odehrály už v noci z pondělí na úterý.

„Pachatele v prvním případě zaujala v přední části vozu odložená navigace a tablet, ve druhém případě pak dvě brašny odložené na zadních sedačkách vozidla," uvedla tisková mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová.

V brašnách se podle všeho ukrývaly ještě tři notebooky s příslušenstvím, kromě nich také další důležité písemnosti. „V obou případech zloději stačilo málo – rozbít buď přední, či zadní okno a škody v tuto chvíli přesahují hranici 63 tisíc korun," doplnila Štegnerová.

Případy vloupání do vozů nejsou v letošním roce tak časté a na určitou dobu i podle policie ustaly. „V loňském roce jsme podobných případů vloupání řešili v 65 případech, leč objasnit tento druh kriminality se nedaří tak, jak bychom si představovali," poznamenala mluvčí mužů a žen zákona ve Svitavách.

„Předpokládáme, že pokud budeme o tomto druhu majetkové kriminality hovořit otevřeně, mohou si majitelé vozidel a cenností v nich uložených více uvědomit, že „Auto vskutku není trezor!" dodala Štegnerová. Policisté proto apelují na řidiče osobních i nákladních vozů, aby si pro všechny případy dobře zabezpečili cenné předměty. Podobný případ se odehrál také na Svitavsku.

Tehdy lupič za bílého dne ukradl z vozidla fotoaparát. Při pronásledování jiným řidičem se ho zbavil, nakonec byl nakonec dopaden a foťák vrácen.