S teplým jarním počasím cyklisté oprášili kola. Vybavit by se měli i dobrým zámkem a velkou obezřetností, protože zloděj, stejně jako čert, nikdy nespí. Podle policejních statistik vloni pobertové ukradli v Česku zhruba 6000 kol, na Orlickoústecku policisté zaregistrovali 76 krádeží, na Svitavsku bylo odcizeno 31 kol.

Ve svitavském okrese se podařilo objasnit 10 krádeží, na Orlickoústecku 14 skutků. Kola se kradou doslova odevšad, mizí ze sklepních kójí, chodeb v panelácích, koláren, ale také od obchodů, barů, sportovišť a pro zloděje nejsou svaté ani soukromé zahrady nebo garáže. „V roce 2016 bylo odcizeno dvanáct kol z vnitřních prostor a devatenáct venku," upřesňuje tisková mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová. Mezi ukradenými figurovaly i dražší kousky. „Vloni bylo odcizeno ze sklepní kóje v Rudolticích kolo za 45 tisíc korun, evidujeme také krádež elektrokola za 41 tisíc korun ze sklepní kóje v Ústí nad Orlicí," potvrdila mluvčí orlickoústeckých policistů Lenka Vilímková.

Jak se bránit krádežím kol? „Nespusťte ho z očí," radí cyklistům v terénu Vojtěch Švejkar z cyklo prodejny v Ústí nad Orlicí a dodává: „Zámků není nikdy dost, čím více překážek, které musí zloděj překonat, tím lépe. Ale všechny zámky lze překonat."

Loni v ČR zloději ukradli zhruba 6000 kol a způsobili tak škody přesahující 100 milionů korun. Objasněna přitom byla jen necelá čtvrtina případů.

Kromě kvalitního zámku, jehož překonání vyžaduje více času a tím pádem je i větší šance, že bude zloděj při krádeži přistižen, policie přidává i další tipy, jak chránit svá jednostopá vozidla před zcizením.

„Uzamknout kolo je vhodné i v okamžiku, kdy jej přepravujeme, a to jak na střeše, tak i závěsu automobilu," zní jedna z rad.

„Dalším z rizikových faktorů je volba místa, kam jízdní kolo, byť jen na krátký okamžik, odstavíme. Nejvhodnější je mít tento prostor stále alespoň vizuálně pod kontrolou. Také místům pod dohledem kamerových systémů se místní zloději raději vyhnou. Vedle uzamčení kola či jeho připoutání k pevnému předmětu se setkáváme i s elektronickým zabezpečením jízdních kol," radí policisté.

Dalším preventivním opatřením je zapsat svůj bicykl do centrálního registru jízdních kol nebo si ho nechat pojistit. „Jízdní kola jsou standardně pojištěna v rámci pojištění domácnosti. V případě drahých kol je možné sjednat individuální pojištění, kde je pojistná ochrana výrazně rozšířena," uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Pojišťovna prý každoročně řeší zhruba 1500 případů pojistných událostí, v nichž figurovala kola.

„Z odhadů našich odborníků vyplývá, že počet krádeží kol je v posledních letech víceméně konstantní," dodala. Zkušenosti dokazují, že žádné místo není před zloději stoprocentně chráněné. České pojišťovně byl nahlášen i kuriózní případ kola ukradeného z balkonu ve čtvrtém patře domu.