Dva závažné zločiny, při kterých došlo na rány nožem vyšetřují kriminalisté pardubické policie. Ani jeden z útoků naštěstí neskončil smrtí, ale v jednom případě jen díky rychlému zásahu lékařů.

K prvnímu případu vyjížděli 19. září v noci záchranáři a policisté do Svitav.

Tam v jednom z bytových domů málem došlo k rodinné tragedii. Bylo po jednadvacáté hodině, když atmosféra v domácnosti zhoustla. Došlo k hádce mezi 64letou ženou a 45letým přítelem její dcery. Prudký konflikt, který svou měrou přiživil také alkohol, skončil naráz až ve chvíli, kdy se žena chopila kuchyňského nože a svého soka bodla. Zasáhla a k tragedii chyběl doslova jen kousek.

„Útok směřoval do oblasti břicha a muž byl v přímém ohrožení života. Ke smrti v té chvíli nedošlou pouze díky včas poskytnuté lékařské péči,“ uvedla mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

64letá žena, která v hádce bodla svého soka do břicha si od kriminalistů vyslechla obvinění z trestného činu vraždy, za který jí hrozí trest až 18 let odnětí svobody.

Bitka v Hotelu Harmony

I v druhém případě, který kriminalisté řeší hrál hlavní roli hrát nůž. K útoku došlo v Hotelu Harmony v Pardubických Polabinách 20. září kolem půl šesté hodiny večer. Dva dělníci ze Slovenska se zde neshodli.

Prudká hádka mezi 39letým a 28letým mužem vyústila v napadení. Starší z mužů sáhl po noži a pokusil se svého soka zasáhnout. Rány vedl na hlavu a na krk, naštěstí ale žádná neprošla kam mířila. „Napadený utrpěl naštěstí pouze drobná poranění i tak ale kriminalisté na věc pohlížejí jako na trestný čin těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, neboť následky útoku nožem mohly mít fatální dopad. Obviněný muž navíc podobný čin nespáchal poprvé a hrozí mu tedy podle příslušné trestní sazby až dvanáct let odnětí svobody,“ uvedla mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

Jak už 64leté ženy ze Svitavského případu, tak u 39letého muže z pardubického hotelu podali kriminalisté žádost o vazební stíhání obviněných. Jak svitavský, tak pardubický okresní soud této žádosti vyhověl a obvinění jsou ve vazební věznici.