Výzvu brodského soudu si dvaapadesátiletý Tvrdoň převzal 16. listopadu. Nastoupit by měl do věznice v Hradci Králové do jednoho týdne od převzetí obsílky.

„Informace o odsouzených a jejich pobytu ve věznici s ohledem na ochranu jejich osobních údajů neposkytujeme," sdělil Deníku mluvčí věznice Václav Kárník na dotaz, zda už Tvrdoň do věznice nastoupil či nikoli.

Erik Tvrdoň s největší pravděpodobností ve vězení nepobude nijak dlouho. Na svobodě by mohl být znovu už za pár týdnů. Více než polovinu trestu si totiž odseděl ve vazbě, která se mu počítá do výkonu trestu. Za mřížemi skončil už na začátku února 2014 poté, co byl kriminalisty zadržen v Praze ve chvíli, kdy si vedl do bytu nezletilou dívku. Tu podle soudu pohlavně zneužil. Z vazby byl Tvrdoň propuštěn o 19 měsíců později 27. srpna 2015. Některé z obětí nesly rozhodnutí soudu dost nelibě.

Přestože má Tvrdoň za sebou polovinu trestu, musí výzvu soudu respektovat a do výkonu trestu nastoupit, jinak by mu hrozil další, až tříletý trest za maření výkonu úředního rozhodnutí. Teprve poté může Tvrdoň požádat soud o podmíněné propuštění na svobodu.

Přestože v případu padl pravomocný rozsudek, definitivně ještě rozhodnuto není. Deník totiž zjistil, že Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové poslalo v listopadu Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně podnět k podání dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Podnět jsme podali, a to v neprospěch odsouzeného. Nesouhlasíme s výší trestu," podotkl mluvčí hradeckého státního zastupitelství Pavel Bužga. (rm)