Mladý pár si vysnil, že si pořídí nové, leč ojeté auto. Vyhlídli si jedno za velmi příznivou cenu a s nízkým počtem najetých kilometrů. Zatím to zní jako pohádka, měla jen jedinou vadu na kráse. Vozidlo bylo ze Španělska. Ani to se ale zprvu nejevilo jako velký problém. Prodávající byl velmi komunikativní a rychle reagoval ne emaily. O důvěryhodnost celého prodeje se zasloužil i fakt, že prodávající zaslal i novou kupní smlouvu. Nebránilo tedy nic koupi vysněného vozu a mladý pár učinil nevratný krok. Poslal na účet do Velké Británie tisíc osm set euro, v přepočtu zhruba padesát tisíc korun. Téhož dne ještě obdrželi informaci, že byla dojednána přepravní společnost, který vůz dopraví do naší republiky.

Pokračování příběhu si zřejmě není těžké domyslet. Od této chvíle přestal prodejce komunikovat. Stejně tak i přepravní společnost ze Španělska, která měla mít transport na starost. Nejenže tedy neměli v čem jezdit, ještě přišli o pořádný balík peněz.

Podvedenému páru nezbývalo nic jiného, než se obrátit na policii. Ti by sice rádi pomohli, ale s ohledem na způsob prodeje a komunikace to není nic snadného. „Pokud nakupujete zboží v zahraničí, vyvarujte se nákupu přes zprostředkovatele. Ten může komunikovat prostřednictvím emailové pošty a jeho podvržené zahraniční stránky lze jen těžko dohledat. Ustanovení takového pachatele je složité i s ohledem na rozdílné právní normy států," varuje mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová.

Prodeje z ciziny sebou nesou spoustu rizik. Proto je třeba přemýšlet, zda se do něčeho takového pouštět. „Mějte se vždy na pozoru! Pokud přeci jen zatoužíte po zboží ze zahraničí, raději se dohodněte na osobní schůzce. Zboží si sami prohlédnete a budete-li spokojení, můžete transakci učinit na místě," doporučuje policejní mluvčí.

Tento případ u nás bohužel není ojedinělý. Před pár lety podobným způsobem naletěl další muž ze Svitavska. Ten si vyhlédl malotraktor z Maďarska. Na internetu našel na prodávajícího jen pozitivní ohlasy. S důvěrou tedy odeslal osmdesát pět tisíc korun. Hned poté ale byly stránky přepravce zrušeny a spojení s prodejcem také nebylo možné.