Léto a prázdniny jsou neodmyslitelně spojeny s cestováním a poznáváním neznámých míst. Na Svitavsko přijíždí v tomto čase stovky turistů. Mnozí z nich přitom přicestují autobusy.

Jaké budou jejich první dojmy z našeho kraje, které si odnesou z autobusových nádraží? S výjimkou Litomyšle, budou mít nejspíš pocit, že se vrátili v čase nejméně o dvacet let zpět.

Pro Svitavy je autobusové nádraží noční můrou už dlouhá léta. Čekárna je otevřena pouze od pondělí do pátku, a to pouze do 17.00 hodin. Večer a o víkendu jsou cestující odsouzeni pouze na lavičky u jednotlivých zastávek.

V případě nepříznivého počasí, se nezahřejí ani teplým nápojem, protože občerstvení je už několik měsíců zavřené.

Stav a vzhled čekárny se ale nelíbí nejen turistům, nespokojeni jsou i místní obyvatelé. „Připadá mi to tady takové vykradené a neútulné, schází občerstvení, sedačky jsou opotřebované. Vyhovující není ani brzká zavírací doba čekárny," stěžuje si například Irena Myšková.

Ta dojíždí autobusem do Svitav dvakrát týdně. Delší otevírací dobu a kulturnější prostředí by uvítal i Marek Zeman. „Když tohle vidím, mám chuť dát někomu pěstí. Takových let se na tenhle problém upozorňuje, ale nikdy se nic nezměnilo. Moje generace se už lepšího „autobusáku" nedočká," míní poněkud skepticky Zeman.

Svitavy vedou s majitelem nádraží, kterým je společnost ČSAD Ústí nad Orlicí spadající pod jihlavský ICOM, nekonečná jednání. „To zatím poslední proběhlo v květnu tohoto roku.

Na základě uzavřené dohody má ČSAD zajistit čekárny pro cestující s příznivou provozní teplotou, možností sezení a použití WC, pravidelný úklid čekárny a přilehlých prostor, jednotný systém informovanosti cestujících o časech a stanovištích odjezdu všech autobusů a vhodný typ občerstvení.

V provozu má být také informační kancelář s prodlouženou provozní dobou, přístupná pro vozíčkáře a veřejně dostupné sítě WIFI v prostoru autobusového nádraží," uvedla tisková mluvčí svitavské radnice Zuzana Pustinová s tím, že úředníci města budou plnění smlouvy průběžně kontrolovat.

Stejně neutěšený stav jako ve Svitavách panuje i na autobusovém nádraží v Moravské Třebové. Budova stanice by klidně mohla hrát ve filmu pojednávajícím o padesátých letech minulého století.

Oprýskané a pomočené zdi, poničené informační tabule, čekárna nedobytně uzavřená už ve čtyři hodiny odpoledne. „Nejdřív jsem byla poněkud rozmrzelá, že si není kde sednout, ale když jsem se přes sklo podívala dovnitř, byla jsem nakonec ráda, že je zavřeno," reagovala na uzavřenou čekárnu Radmila Jandová z Litomyšlska.

„Se stavem autobusového nádraží spokojeni rozhodně nejsme, není ovšem v majetku města, ale dopravce, s nímž jsme o zkulturnění prostranství několikrát jednali, pokaždé bohužel bezvýsledně. Další schůzka je plánována do konce prázdnin," uvedla k situaci na autobusovém nádraží tisková mluvčí moravskotřebovské radnice Dagmar Zouharová.

Malá náplast

Jako malá náplast na bolístku může pro moravskotřebovské obyvatele sloužit alespoň plánovaná rekonstrukce nedalekého obchodního centra Kubík, kterou chystá jeho majitel. „Díky tomu dojde i k částečnému zlepšení vzhledu okolí autobusového nádraží," dodala Zouharová.

Spokojeni nemohou být se stavem svého „dopravního terminálu" ani v Poličce. Zvláště poté, co státní zemědělská inspekce minulý týden uzavřela kvůli nalezenému myšímu trusu a hrubému porušení hygienických předpisů tamní vietnamské občerstvení. Místní lidé by namísto zavřeného podniku uvítali například malou pekárnu.

„Hlavně ať se zde znovu nezačne prodávat alkohol a smažená jídla. Uvítala bych nějaké malé okénko nebo stánek s pečivem a kávou sebou," míní například Alena Knotková.

Poličské autobusové nádraží sousedí s vlakovým, proto lidem nevadí, že „autobusák" nemá vlastní budovu s čekárnou. „Když je špatné počasí, schovám se na „vlakáči," jinak čekám venku a vůbec to neřeším," uvedla například Zuzana Jonáková z Poličky.

Čest zdejšímu regionu tak zjevně dělá jen autobusové nádraží v Litomyšli, které prošlo před několika lety kompletní rekonstrukcí. Cestující zde mají k dispozici nejen moderní čekárnu a občerstvení, ale i menší park a supermarket.

Prostor k vyjádření k tomuto tématu jsme poskytli 
také majiteli nádražních budov ČSAD Ústí nad Orlicí. Ale slíbená odpověď do uzávěrky středečního vydání nedorazila.

René Flášar