S panujícími mrazy se musejí vypořádat nejen lidé, ale i jejich domácí mazlíčci či hospodářská zvířata, která lidé chovají. Psi se často potýkají zejména s posypovou solí, které vysušuje jejich tlapky.

„Existují speciální vazelíny a přípravky, kterými můžete tlapky ochránit před mrazem a posypovou solí. Packy namažte vždy před plánovaným pobytem venku a po každé procházce smyjte z tlapek sůl a pak je osušte hadříkem. Sůl mezi prsty psy trápí a na dlouhých chlupech se zachycuje, proto nezapomínejte chlupy na tlapkách pravidelně zastřihovat," radí veterinářka Dagmar Tarkošová.

Obleček potřebují dle veterinářky jen některá méně odolná plemena, a to pouze tehdy, když teplota klesne pod bod mrazu, jinak dochází ke zbytečnému rozmazlování psů.

„Máme psa leonbergera, kterému v zimě naroste opravdu huňatý kožich, mrazy tak zvládá dobře. Když ovšem usne na dvoře na sněhu, bolí ho pak nohy a občas i trochu kulhá – to se ale této rase stává, leonbergeři mívají problémy s klouby, jsou přešlechtění. U nás ve vsi se nesolí, takže problémy se solí na tlapkách nemáme," sdělila Deníku Andrea Jarolímová z Pelechova na Přeloučsku.

ČINČILY V CHUMLU

Slepice většinou snášejí zimu dobře. „Naše slepice jsou k mrazům netečné, vypozoroval jsem akorát, že si venku vyšlapou místo bez sněhu a tam pobývají. Nijak zvlášť je před mrazy nechráníme. Máme i činčily, které v mrazech, i když jsou chovány vevnitř, spí v jednom velkém chumlu, aby si mohly předávat tělesné teplo. Protože pocházejí z jihoamerických And, mají v genech, jak se vypořádat s mrazivým počasím," popisuje František Ročeň z Ostřešan.

Častým domácím mazlíčkem jsou i kočky, které však snášejí mrazy dobře a až na plemeno Sphynx oblečky nepotřebují. „Našeho kocoura proti zimě nějak zvlášť nezajišťujeme, je to stále šelma, poradí si sám. Ven však chodí při mrazech méně. Zasolené tlapky naštěstí nemá, protože neběhá po ulicích, ale po zahradách," řekla Deníku Šárka Formanová z Pardubic.

U zvířat, která pobývají venku, je namístě zvýšit energetickou hodnotu stravy, u domácích mazlíčků, kteří pobývají v zimě doma, naopak snížit.

Jaroslav Preisler