Případem bývalého ředitele Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislava Žabky, který se podle spisu dopustil pletich při soutěži na nákup sanitky a zdravotnického materiálu, se bude zabývat Vrchní soud v Praze. Ten bude rozhodovat o věcné příslušnosti celého případu.

O odročení případu na neurčito rozhodl včera předseda senátu hradeckého okresního soudu David Schmuck. „Na jeden bod obžaloby přesně zapadá porušování závazných pravidel hospodářského styku. O tomto trestném činu by však měl rozhodovat krajský soud. Proto musím spis předat k Vrchnímu soudu, který rozhodne o tom, komu projednávání případu náleží," uvedl předseda senátu.

Žabka: Jsem nevinný

Ladislav Žabka ovšem obžalobu stále odmítá. „Od začátku tvrdím, že za dvě inkriminovaná výběrová řízení jednoznačně nese odpovědnost tehdejší provozně-technický náměstek. Od samého začátku je naprostý nesmysl a nehoráznost, abych byl odsouzený za trestný čin, který jsem nespáchal. Na výběrová řízení jsem nedohlížel, jen jsem podepsal podle zákona rozhodnutí výběrové komise," hájí se Žabka.

Okresní soud již letos v únoru potrestal Žabku ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky, pokutou 100 tisíc korun a zákazem činnosti v orgánech společností na pět let. Krajský soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil okresnímu soudu k novému projednání.

Podle obžaloby Žabka zorganizoval v roce 2008 pouze formální výběrová řízení na nákup sanitky a na centrálního dodavatele zdravotnického materiálu.

Od dodavatele sanitky, jejíž cena byla necelé dva miliony korun, pak měl podle obžaloby dostat za odměnu zájezd do Dubaje za téměř 100 tisíc korun. Hodnota kontraktu na materiál byla necelé čtyři miliony korun.

Podle státního zástupce Jiřího Chaloupky byla výběrová řízení zmanipulována a soutěže byly vedené tak, aby z nich byla vyloučena konkurence. (čtk, jap)