O uplynulém víkendu se otevřely brány většiny památek rovněž na Svitavsku a Orlickoústecku. Někde slavnostně, s bohatým doprovodným program pro návštěvníky, jinde skromně.

Některé památky, jako třeba hrad Svojanov u Poličky nebo litomyšlský zámek, otevřely v omezeném provozu už dříve. Ale i u nich se prvního dubna rozjela letošní turistická sezona naplno.

K památkám, které se zahájením návštěvnické sezony nenabízely žádný doplňkový program, patří hrad Litice na Orlickoústecku. Na nezájem návštěvníků si ale aprílovou sobotu ani tady nemohli stěžovat.

„Měli jsme běžný první návštěvní den. Odpoledne jsem napočítal asi sedmdesát návštěvníků. Je sice sluníčko, ale tady na hradě bylo dnes poměrně větrno," řekl správce hradu Dalibor Urban.

V letních měsících bývá podle kastelána návštěvnost vyšší, až ke dvěma stovkám lidí denně. „V dubnu se návštěvnost pohybuje kolem stovky návštěvníků," dodal Dalibor Urban.

Květinová výstava

Na zámku v Litomyšli zpříjemnili příchozím první návštěvní den tradiční květinovou výstavou. Tentokrát ve znamení renesance.

„Výstavu s názvem V objetí jarní renesance tvoří přírodní floristické objekty vytvořené pedagogy a studenty Střední školy zahradnické a technické na témata jako renesanční architektura, Leonardo da Vinci nebo náměty ze slavných renesančních uměleckých děl," upřesnila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Michaela Severová. Výstava byla, spolu s oběma návštěvnickými okruhu zámku, přístupná po oba víkendové dny. Floristické objekty byly volně přístupné na nádvořích a v zahradě.

V Poličce se v sobotu veřejnosti otevřelo unikátní hradební opevnění. Bylo možné navštívit rodnou světničku hudebního skladatele Bohuslava Martinů v šestatřiceti metrové věži svatojakubského kostela nebo městské hradby, které v délce 1200 metrů obepínají historické jádro města.

„Světnička skýtá krásný výhled na město a okolní krajinu, ale zároveň je to místo, kde se narodil chlapec, jenž dostal jméno Bohuslav. Celá rodina se po 12 let musela dělit o prostor o velikosti 25 metrů čtverečních, kdy Bohuslavův tatínek jako pověžný chránil město před požárem,"přiblížila Alena Zavoralová z městského muzea.

Slavnostní ráz

Tradičně slavnostní ráz mělo zahájení návštěvnické sezony na moravskotřebovském zámku. Dopoledne probíhal na nádvoří tradiční jarmark. Symbolicky zámek návštěvníkům otevřel dvě hodiny po poledni starosta Miloš Izák předáním klíče kastelánovi. Pro návštěvníky, kteří přišli, byl připraven pestrý program.

„Je to tradiční akce, kterou zahajujeme sezonu každý rok. Za celé odpoledne mohlo projít zámkem asi 400 lidí. V hlavní expozici Poklady Moravské Třebové je několik nových kusů nábytku a nějaké nové obrazy," upřesnil správce zámku Jindřich Kos. Od soboty si mají návštěvníci možnost prohlédnout krátkodobou výstavu na motivy známého večerníčku Krysáci.