Na místním hradě si pro návštěvníky opět připravili jednu z tradičních oživených prohlídek. V sobotu si tak mohli milovníci historie na vlastní smysly vyzkoušet středověkou atmosféru. Organizátoři si tentokrát jako cíl vybrali královnu Kunhutu a jejího manžela Záviše z Falkenštejna. Lidé mohli vidět radostnou etapu jejich života.

„Narodil se jim tu syn Ješek a plánovali jeho křtiny. V tomto duchu se tedy odehrávala atmosféra celého příběhu," uvedl kastelán Miloš Dempír. „Příběh byl plný kontrastů. Na jednu stranu mohli návštěvníci sledovat uvolněnou příjemnou atmosféru dámské zábavy plné tanečků a oddechových chvil, hostin či vyšívání. Oproti tomu viděli i zcela odvrácenou stranu tehdejší reality, a tím bylo právo útrpné," dodal podrobnosti kastelán .

Návštěvníci totiž mohli sledovat kata při jeho práci. Svou pozornost věnoval dívkám obviněných z čarodějnictví i lapkovi, kterého chytili rytíři. Návštěvníci se mohli přesvědčit, že život ve středověku nebyla jenom romantika a dobrodružství. Akce trvala až do večerních hodin a přilákala 120 lidí. Zájemci tak zaplnili všechna volná místa.