Plnoletost festivalu se projeví mimo jiné i tím, že hlavní vystavující – Tereza z Davle – představí kolekci Grandhotel, složenou převážně z ženských aktů," uvedl s nadsázkou ředitel Kulturních služeb František Žáček. „Cyklus fotografií tvořený v hotelu Evropa nemá pevný koncept. Jediné spojení je právě budova na Václavském náměstí, která mne od půlky devadesátých let fascinovala. Fotografie vznikaly v posledních měsících výhradně na analog a jsou zvětšovány na barytový papír. Na fotografiích vystupují ženy ve věkovém rozmezí 16 až 50 let, často jsou to mé sousedky, které jsem oslovila, dále pak baletky, herečky, studentky, servírky. Většina z mých modelek (ne-modelek) s pózováním žádnou zkušenost nemá. Každá z těchto žen mě inspirovala jinak. Nesnažila jsem se tudíž většinu z nich aranžovat do určitého období," uvedla autorka.

Připravená je rovněž přednáška o barvách a jejich vnímání ve fotografii, se kterou vystoupí držitel Českého lva za kameru v roce 2016 Petr Koblovský. Ale především čekají návštěvníky festivalu fotovýstavy po celém městě.

Požehnají rychlým strojům

Svitavy – První letošní vyjížďku spojenou s požehnáním pořádá dnes pro všechny, kdo mají rádi motorky, Motoklub Road35. Trasa vede z Březové nad Svitavou, přes Letovice a Poličku do Svitav. Po příjezdu, který je plánován kolem půl třetí, se uskuteční mše v kostele Navštívení Panny Marie.
K vidění bude spousta krásných strojů.

Národní soutěž a výstava amatérské fotografie

Svitavy – Už po dvaadvacáté hostí město národní soutěž a výstavu amatérské fotografie.

Rukama pořadatelů letos prošlo 859 snímků od 148 autorů a 10 kolektivů. „Potěšující je, že se Svitaváci v celostátní konkurenci neztratili. V anonymním hodnocení získal náš Fotoklub první cenu a fotografie svitavských autorů najdete mezi snímky vybranými na výstavu. Premiéra výstavy se bude konat, tak jako v minulých letech, ve svitavském muzeu," uvedla ředitelka muzea Blanka Čuhelová.

Fotografie proniknou i na další místa. Najdete je ve Fabrice, kině Vesmír, kavárně V Parku či v kavárně Rošambo. Kromě soutěže a výstavy jsou plánována také fotografická setkávání, například diskuze nad vystavenými fotografiemi, fotografická dílna nebo fotosafari v okolí města.

Připomenou textilní tradici

Moravská Třebová – Hedvábení, první ročník festivalu, který má připomínat bohatou textilní tradici města, má potenciál omotat Moravskou Třebovou vlákny nejen textilními. „Na řadu přijdou látky, nitě, vlna a podobně. Tak velký textilní trh spojený s hudebními koncerty a divadelními vystoupeními není běžný, stejně jako přítomnost horkovzdušného balónu, do jehož koše se dostanou výherci hedvábné tomboly," přibližuje program festivalu ředitel Kulturních služeb František Žáček. Pořadatelé nezapomínají ani na děti, pro které jsou připravené tvořivé dílny uměleckých technik spojených s textilem.

Léčebný ústav otevírá své brány

Jevíčko – Odborný léčebný ústav pořádá dnes pro všechny zájemce den otevřených dveří. K vidění budou ukázky a nácvik neodkladné laické resuscitace při nehodách, ošetření poranění a nenadálých příhod, způsoby vlhkého hojení ran a kožních defektů. Připraveny jsou rovněž komentované prohlídky lékařských pavilonů. Návštěvníci si mohou nechat změřit tlak, puls, glykémii a zásobení těla kyslíkem. Ve vestibulu budou ke zhlédnutí historické i současné fotografie léčebny.