„Panu prezidentovi jsme přivezli velice originální dárek a sice hůlku, kterou dle přiloženého návodu může v případě potřeby použít na nového premiéra,“ uvedla na svém facebookovém profilu předsedkyně Asociace krajů a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Ne všichni zúčastnění, mezi nimi i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), věděli o daru předem. „O tom, že hůl byla zakoupena, jsme byli informováni na přípravné schůzce, které se konala dvě hodiny před přijetím u prezidenta, takže o tom žádná diskuze neprobíhala,“ řekl Netolický.

„Komentář k tomu raději nechám bez povšimnutí, protože Asociace krajů musí být do budoucna jednotná. A hádat se o detailech je podřadné. Pokud to má být hůl na premiéra, tak na jakéhokoliv a z kterékoliv strany, což v této chvíli může být bráno s nadhledem a jako vtipná záležitost,“ dodal hejtman.

Snaha o originalitu je podle hejtmana Netolického pochopitelná. „Za sebe si myslím, že je dobré vybírat takový dárek, který je nekonfliktní, který nemůže nikoho urazit a hlavně takový, s nimž souhlasí všichni,“ konstatoval hejtman Netolický.

Z politických stran a hnutí podílejících se prostřednictvím zastupitelstva nebo rady na správě Pardubického kraje se většinou nikdo nechtěl k daru pro prezidenta vyjadřovat.

„K daru pro prezidenta od Asociace krajů nebudeme podávat žádné stanovisko, neboť žádný z našich zastupitelů není členem Asociace, nikdo nebyl ani osloven k vyjádření se k přípravě daru a nemáme žádné bližší informace o vzniku a realizaci tohoto nápadu,“ uvedla za ANO krajská manažerka Jiřina Klčová.

„Jsem pro každou recesi. Ale v případě prezidenta Miloše Zemana si nejsem jistý, jestli to padne na úrodnou půdu, protože prezident dokáže převrátit úplně všechno,“ sdělil předseda krajské organizace Starostů a nezávislých Oldřich Koblížek.

Sdílnější byl krajský tajemník KDU-ČSL František Jelínek. „Dotazoval jsem se našich radních, ale ani oni o tom nic nevědí. Nemyslím si, že je to vhodná recese. Jsou to vážné věci, které by se neměly brát jako recese, a už vůbec ne u nejvyššího ústavního činitele. Něco takového jen prohlubuje další brázdy mezi znesvářenými stranami, panem prezidentem a těmi, kteří s ním nesouhlasí, rozděluje to společnost, což není dobře,“ sdělil František Jelínek.

Krajské sekretariáty KSČM a ODS na dotaz nereagovaly. Manažer regionální kanceláře ODS Jindřich Šafařík v telefonickém rozhovoru vyjádření odmítl s tím, že je na dovolené.