Prohlásil to během své návštěvy Pardubic premiér Bohuslav Sobotka. Urychlení výstavby očekává od vyšších výkupních cen pozemků, které přináší už schválená novela zákona. Dosavadní ceny vlastníky odrazovaly.

„V těchto dvou úsecích byl zastaven výkup pozemků, lidé přestali prodávat a objevilo se ze strany Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obrovské množství návrhů na vyvlastnění. To by přirozeně nefungovalo," konstatoval Bohuslav Sobotka. Podle něj při zlepšení přípravy staveb ŘSD předpokládá termín realizace obou úseků do roku 2018.
Výstavba silnice R35 je součástí programového prohlášení vlády. Měl by jí také napomoci připravovaný zákon o liniových stavbách. Zatím se dostavuje třetí patro křižovatky u Opatovic.

Podle slov premiéra je peněz na výkupy pozemků i na vlastní stavbu dostatek, ale stát a jeho organizace je nedokážou vyčerpat. Pro silniční stavby bude možné od příštího roku využít také dotace Evropské unie.

Dosavadní silnice R35 je kvůli opravám dálnice D1 značně zatížena. Přibylo na ní i smrtelných dopravních nehod, Pardubický kraj proto spustil kampaň za 100 tisíc korun, která má řidiče vést k bezpečné jízdě a požaduje, aby na silnici místy přibyly další jízdní pruhy. Na rizikových místech se bude také častěji měřit rychlost. Zvýší se i počet dopravních značek, zvýrazní se dělicí ostrůvky. Na drobnější opatření stát letos dá asi deset milionů korun, stejně tak příští rok.

(td, čtk)