SPUŠTĚNÍ DO ROKA

Smlouva s vítězem výběrového řízení, společností Fresenius Medical Care, byla podepsána 11. května loňského roku, s tím, že dialýza by měla pacientům z Vysokomýtska, Vraclavska, Choceňska a Litomyšlska sloužit do roka. Už teď je ale jasné, že si pacienti několik měsíců počkají. Podle starosty Františka Jiraského aktuálně probíhá výběrové řízení na dodavatele stavebních prací, věc je ve fázi posuzování nabídek. Radnice má v komisi své tři zástupce, vyhodnocení by mělo přijít v následujících týdnech. „Poté bude podepsána smlouva s dodavatelem a předpokladem podle platného harmonogramu je, že by dialýza měla být zprovozněna během září či října letošního roku," upřesnil starosta.
Radnice však zaznamenala, že městem kolují hlasy o zániku projektu. Fámy však starosta odmítá. „Není to pravda," řekl rozhodně.

OPERUJÍ V NOVÉM

Dialýza vznikne v uvolněných prostorách po nevyhovujícím operačním sálu, který je od října loňského roku přesunut o patro níže. Rekonstrukci financoval kraj, a to částkou více než pět milionů korun, nemocnice „ze svého" zaplatila úpravy předsálí, dospávacích pokojů, sociálního zařízení a vyšetřovny pro lékaře a sestru. Díky evropským dotacím tu pak slouží i nové moderní přístroje.

V novém dialyzačním středisku by mělo vzniknout celkem jedenáct lůžek. „Projektová dokumentace počítá s deseti lůžky pro chronickou dialýzu a jedním pro akutní pacienty," uvedl ředitel společnosti David Prokeš s tím, že kapacita je pro daný region dostatečná. Nové středisko bude také příjemnější variantou pro všechny pacienty, kteří nyní musí dojíždět do dvacet kilometrů vzdáleného Ústí nad Orlicí.
Fresenius vedle Vysokého Mýta nyní připravuje i start dialyzačního střediska v Nymburku, celkem jich po celé republice provozuje čtyřiadvacet.

ŘEŠÍ SOUDNÍ SPORY

Vysokomýtská radnice v souvislosti s dialýzou čelí i žalobám ze strany provozovatele ústecké dialýzy, společnosti B. Braun Avitum. Právě ona původně zakázku vyhrála, město ale poté pro nevýhodnost podmínek od smlouvy ustoupilo. Společnost reagovala žalobou, ve které žádá náhradu škody ve výši dvaceti milionů korun, a následně napadla i platnost nájemní smlouvy ze strany společnosti Fresenius. Za město věc řeší právníci.