Letos ukáže auta vyrobená mezi lety 1920 až 1984 a představí se v Litomyšli, Vysokém Mýtě a Poličce.

Neví, kudy jedou

Samotná rallye za účasti zhruba padesáti posádek z Čech, Slovenska a Německa odstartovala už včera a v koloně jedou auta českých i světových značek.

„Například Mercedes, Bentley, Bugatti, Alfa Romeo či Škoda,“ vyjmenovává organizátor Tomáš Kalkus, který na cestu vyrazí ve svém Bentley.

Během cesty zažijí spoustu legrace. „Vždycky je veselo, zážitků máme spoustu, těžko vyprávět, který je nejlepší,“ směje se organizátor s letitými zkušenostmi. Pro účastníky je rallye o to peprnější, že v podstatě do poslední chvíle neví, jestli dojeli dobře.

Retro Prague Historic Rallye je jedna z nejstarších rallye v Čechách, ve svém počátku jezdila podle řádů mezinárodní organizace veteránských automobilů FIVA. „Od toho se pak ale upustilo, bylo to organizačně velmi náročné,“ ohlíží se Tomáš Kalkus s tím, že v současné době se podle pravidel organizace jezdí dál, akce už jimi ale není tolik svázaná.

V minulých třech ročnících jeli účastníci do zahraničí – Německa, Rakouska a Polska. Letos mají základnu v Novém Městě na Moravě, ze které právě v sobotu vyjedou do Litomyšle, Vysokého Mýta a při cestě zpět přes Poličku.

Kde se zastaví…

Dvoudenní Retro Prague Historic Rallye 2017 začala už v pátek, účastníci vyjeli v 10 hodin z Prahy, při cestě se zastavili v muzeu zemědělských strojů v Čáslavi i na zámku Žleby a nocují v Novém Městě na Moravě.

Sobotním cílem veteránů jsou města Litomyšl, Vysoké Mýto a Polička. V Litomyšli budou zhruba ve 12.30 hodin, ve Vysokém Mýtě okolo půl třetí odpoledne. Právě v Mýtě zavítají do muzea českého karosářství, které sídlí na náměstí Přemysla Otakara II. Náměstí tak opět zaplní historická auta, podobně jako tomu bývá při Sodomkovu Mýtu. I tentokrát se nadšenci budou moci s auty vyfotit, dovnitř aut je ale organizátoři nejspíš nepustí.