Polička (24. února 2017 v 16 hodin) – Ve čtvrtek 23. února došlo k mimořádné události v provozu společnosti STV GROUP a.s. na výrobu vojenské munice v areálu Poličských strojíren.

Podle informací, které máme do této chvíle k dispozici, došlo ke vznícení výbušného materiálu na jednom z lisů trhavin a k následnému požáru, který se rozšířil na většinu objektu. Při požáru byli těžce zraněni čtyři pracovníci společnosti. Doprovodná tlaková vlna poškodila zároveň několik sousedních objektů a přivodila lehčí zranění dalším zaměstnancům, kteří se v těchto objektech nalézali.

„Se všemi našimi pracovníky, kteří byli nehodou jakýmkoliv způsobem zasaženi, jsme v osobním kontaktu," říká Petr Němec, ředitel Poličských strojíren. „Navštívili jsme rovněž rodiny každého z těžce zraněných, abychom jim vyjádřili svou účast a nabídli pomoc s překonáním této pro ně nešťastné situace."

Přestože k poslední známé explozi došlo včera v (19:50) hodin, je třeba zatím vyčkat, dokud neskončí všechny chemické procesy spojené s hořením, než bude možné na místo havárie vstoupit. Do té doby jsou úvahy o možné příčině založeny na nepřímých informacích a pozorování zúčastněných.

Všichni odpovědní pracovníci společnosti plně spolupracují se složkami Integrovaného záchranného systému Pardubického kraje, který řídil záchranné práce a nyní velí pracím směřujícím k zabezpečení místa požáru. Zároveň firma poskytuje plnou součinnost orgánům Policie ČR a báňské správy, které vyšetřují příčiny vzniku celé události.

Výrobní hala, v níž byl zpracováván výbušný materiál, splňovala všechny nároky na stavebně-technické řešení předepsané pro skladování a nakládání s nebezpečným materiálem, včetně terénních fyzických bariér, které ji oddělují od ostatních částí areálu. Seznam povoleného skladovaného materiálu i jeho maximální množství je určen schválenými bezpečnostními plány. Aktuální informace o okamžitém stavu materiálu poskytli pracovníci firmy bezprostředně po příjezdu na místo veliteli zásahu Integrovaného záchranného systému. Pracovníci dotčeného provozu postupovali podle nám známých informací zcela podle schválených bezpečnostních plánů a okamžitě po explozi se evakuovali.

Celý areál Poličských strojíren je nyní až do odvolání kvůli pokračující akci záchranných složek preventivně uzavřen. Pracovníci firmy jsou doma a vyčkávají dalších informací o tom, kdy bude možné obnovit práci v těch provozech, jež jsou od místa nehody umístěny v bezpečné vzdálenosti, tak jak to vyplývá z bezpečnostních okruhů vymezených příslušnými plány.

Jakmile získáme k věci jakékoli přesnější informace, budeme o nich veřejnost informovat.

O společnosti:

Historie Poličských strojíren a.s. sahá až do roku 1920, kdy byl podnik založen pod názvem "První vojenská muniční továrna", jako přímá reakce na potřebu zvýšení obranyschopnosti po I. světové válce. Od roku 1958, kdy se továrna stala pobočným závodem Adamovských strojíren Adamov, se datuje vznik strojírenské výroby. V roce 1992 byly Poličské strojírny zapsány jako akciová společnost a od roku 2015 se tento tradiční výrobce střeliva stal součástí skupiny STV INVEST. Ta v systému holdingového uspořádání ovládá také společnost STV GROUP, největšího českého výrobce munice. Poličské strojírny se zabývají celou řadou výrobních činností, se specializací na výrobu a prodej pneumatických prvků, důležitým oborem je zakázková strojní výroba. Skupina STV v současné době zaměstnává více než 500 pracovníků a tržby v roce 2016 dosáhly téměř 1,5 mld. korun.