VYBERTE SI REGION

Vzájemně si předali zkušenosti

Litomyšl – Pracovníci svitavských sociálních služeb Salvia a zástupci města přijeli do restaurace Rettigovka, která je prvním sociálním podnikem v Litomyšli. Nabízí práci lidem se zdravotním postižením a ohroženým sociálním vyloučením.

28.8.2014
SDÍLEJ:

Užitečné informace si předaly Ludmila Benešová (vlevo) a Alena Fiedlerová. Hodlají ve spolupráci pokračovat. Foto: Deník/ Petr Šilar

„Přijeli jsme se seznámit se systémem sociálního podnikání v restauračním zařízení. Uvažujeme o něčem podobném ve Svitavách. Chtěli jsme vidět projekt, který funguje, a získat informace o rizicích, který tento systém podnikání přináší," ozřejmil důvod návštěvy starosta Svitav David Šimek. Podporuje myšlenku, že by došlo k využití prostor po internetové kavárně ve Fabrice, která sousedí s knihovnou. Mohlo by tak vzniknout místo, kde by se mohli scházet u šálku dobré kávy a například zákusku.

Obsluhovat by je mohli lidé, kteří jsou postižení a jen těžko shánějí práci. „Díky takovýmto činnostem se integrují do společnosti a připadají si důležití. Prací se zvýší jejich kvalita života. Hlavně po psychické stránce. Oni pracovat chtějí, ale jejich schopnosti jsou omezené a nemohou se uplatnit ve všech oblastech," vysvětlila vedoucí střediska Salvia Ludmila Benešová.

Zvláštní režim

Zda bude středisko sociálních služeb provozovat kavárenské zařízení, není jasné. Prozatím však shánějí informace o provozu. „S nápadem sejít se a popovídat si o praktických věcech, které máme vyzkoušené, přišla Ludmila Benešová a já jsem jí vyšla ráda vstříc. Hodláme spolupracovat i v budoucnu," řekla vedoucí Rettigovky Alena Fiedlerová. Také například vysvětlila, jakým způsobem vybírají personál, pro které je mnohdy těžké přijmout pracovní režim. „Snažíme se těmto lidem pomoci přizpůsobit se, neboť mají pomalý nástup. Zaměstnáváme tak čtrnáct lidí, kteří mají různou pracovní dobu," dodala Alena Fiedlerová.

Kromě zaměstnanců bylo důležitým tématem financování a také administrativa při získávání dotačních titulů. Bez těch není téměř možné sociální podnikání provozovat. A nebyli to jen Svitavští, kteří se dozvěděli cenné informace. V otázce financování zaujala Alenu Fiedlerovou možnost předfinancování projektů s pomocí města, jako to dělají Svitavy.

Kdo by si však myslel, že sociální podnikání je charita, tak opak je pravdou. Podniky jako jsou restaurace a kavárny musí reagovat na situaci na trhu a stále nabízet zákazníkům standardní služby a přicházet s novinkami. A právě i o takovýchto věcech se vedla v Litomyšli debata.

„Dověděli jsme se o skutečnostech z praxe. Mnohdy jsme si mysleli, že to funguje jinak. Načerpali jsme mnoho informací a pokud budeme realizovat kavárnu, tak je využijeme. Rozhodně hodláme i nadále spolupracovat v oblasti poradenství, budeme čerpat ze zkušeností," dodala na závěr Ludmila Benešová, vedoucí svitavské Salvie.

Autor: Petr Šilar

28.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Účastníci fóra mohli vybírat z dvaceti témat, která vyplynula z panelové diskuze

Lidé se vyjádřili na veřejném fóru. Nejvíce jim chybí kulturní sál

Ilustrační foto.

Tuři vyjedou na hřiště suveréna

Dvouciferné derby ve znamení jedniček

Svitavsko /KRAJSKÝ HOKEJ/ – V bufetu na litomyšlském zimním stadionu se točí poličská jedenáctka. Tentokrát se „točila" rovněž na ledové hrací ploše, ale na rozdíl od pěnivého moku chutnala jenom domácím fanouškům. Těm hostujícím pořádně zhořkla, takovou nadílku nečekali.

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Místo hotových výrobků děláme jen polotovary. A za směnu toho zvládneme vyrobit méně než Němci.

Krutý konec svitavských nadějí

Svitavy – Porážka rozdílem tří gólů, kterou utrpěli svitavští prvoligoví florbalisté v České Lípě, vyhlíží jako celkem hladký výsledek. Nic nemůže být vzdálenějšího pravdě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies