Desítky zemědělských strojů a osobních automobilů včera úderem deváté hodiny ráno vyjely u Moravské Třebové na pětatřicítku. Nespokojení rolníci z celého Pardubického kraje vyrazili do boje proti nízkým výkupním cenám mléka a celkové špatné situaci v zemědělství. Kolona pomalu popojížděla od Hřebečského tunelu na kruhový objezd v Třebové a zpátky.

Během chvíle se vytvořily kilometrové kolony. Řidiči ostatních aut ale zůstali většinou v klidu a nedošlo k žádným problémům. Na protestní jízdu dohlížely posílené hlídky policie. Podle dopravních policistů ale akce zemědělců tak docela bez potíží nebyla.

Zemědělci poukázali na špatnou situaci v zemědělství. Blokádou silnice upozornili na své problémy. „Jde nám o záchranu českého mléka a dojného skotu. Cena za litr mléka je pod šesti korunami, a tak to trvá už půl roku. Chovatelé musejí omezovat chovy, a to má vliv na zaměstnanost a údržbu krajiny,“ uvedl Josef Gracias, ředitel Agrární komory ve Svitavách.

K protestní jízdě se připojili samozřejmě zemědělci ze svitavského okresu. „Pokud bychom nechali věci plynout, tak můžeme stáje zavřít dříve, než se nadějeme. Každý sice zatím vyčkává, ale má připravený krizový plán,“ dodal Jiří Navrátil z poličského podniku Agronea. Stejný názor má i Oldřich Žďárský z Klášterce nad Orlicí.

„Nejde ovšem jenom o mléko, ale o celou zemědělskou politiku Evropské unie, která je nesmyslná. Protestem chceme docílit toho, aby nás lidé viděli a slyšeli naše názory,“ sdělil Žďárský.

Martin Matějíček z Jakubovic se domnívá, že dokud nezasáhne vláda, tak se nic nezmění. Neskrývá rozčilení na obchodní řetězce, které tlačí ceny co nejvíce dolů. „Byl jsem ve Skotsku a tamní politika je postavená jinak. Zemědělci tam mají na litru mléka o dvě koruny navíc,“ řekl Martin Matějíček. S kolegou provozuje masnou farmu, chovají asi sto krav a vyrábějí kvalitní hovězí maso. Bohužel už museli omezit svoji činnost.

Zemědělci vyčkají, jestli pondělní protest přinese změnu. Pokud ne, jsou připraveni zablokovat těžkou technikou většinu silnic.

Blokáda pohledem policistů

Zemědělci včera dopoledne se svojí technikou zpomalili provoz na silnici první třídy číslo 35 mezi Hřebečským tunelem a kruhovým objezdem v Moravské Třebové. Na protestní jízdu dohlíželi dopravní policisté. Ačkoliv zemědělci považovali akci za poklidnou, policisté viděli situaci jinak.

Kilometrové kolony a emoce zemědělců se podle policie neobešly bez problémů. Důraznou domluvou řešili několik situací. „Posádka jednoho vozidla chtěla zatarasit celou pětatřicítku, ačkoliv bylo domluvené, že pomalu pojedou při pravém okraji vozovky. Navíc nedodrželi ani bezpečné odstupy mezi automobily,“ sdělil Radomír Valenta ze svitavského dopravního inspektorátu.

Do kolony se ovšem dostali i řidiči, kteří převáželi v nákladních autech živý dobytek. Cesta od tunelu do města ale trvala zhruba čtyřicet pět minut. Někteří motoristé raději jeli přes Boršov. Museli zasáhnout policisté. „Za policejním autem s majáky jsme vytahovali z kolony některé kamiony. Problémy s průjezdem měla i rychlá záchranná služba. Zemědělci na její signál moc nereagovali,“ dodal Radomír Valenta.

Na bezpečnost provozu dohlížela desítka policistů, která se snažila zajistit plynulý provoz. Přestože situace byla vážná, policistům se ji podařilo zvládnout díky tomu, že osobní vozidla odkláněli na objízdné trasy.

O protestech na Blanensku se dočtete ZDE.