VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co takhle francouzské delikatesy z Alsaska?

VÝCHODNÍ ČECHY - Branou Francie je Alsasko, kde můžete navštívit spoustu restaurací. Typická je alsaská cibulačka nebo pivní smetanová polévka.

8.7.2007
SDÍLEJ:

Francouzská vlajkaFoto: DENÍK/archiv

Známá je alsaská úprava hovězího nebo salát připravený z červené řepy a pomerančů. Druhou oblastí je Burgundsko. Zde si labužníci vychutnávají jedinečné pokrmy spolu s nezapomenutelnými víny. Místní specialitou je úprava šunky s kudrnkou, šneci po burgundsku nebo ztracená vejce na slanině a červeném víně, která se podávají jako předkrm.

Jako hlavní chod si gurmán dopřeje hovězí na burgundský způsob, kohouta na červeném víně či křepelky po vinařsku. Dnešní recepty dávají možnost volby mezi burgundským kohoutem nebo alsaským hovězím, jako dezert doporučujeme francouzské palačinky s třešněmi, višněmi či exotickým ovocem.

Burgundský kohout na víně

1 kohout nebo velké kuře, 150 g uzeného boku, 1 velká cibule, 100 g mrkve, 150 g žampionů, 50 g másla, 60 g hladké mouky, 1 láhev červeného burgundského vína, tymián, bobkový list, sůl, pepř, 1 kg brambor, 400 g zelených fazolových lusků.

Rozporcovanou drůbež naložíme s nakrájenou mrkví a cibulí na noc do vína. Druhý den kousky masa vyjmeme, osušíme a na másle dozlatova opečeme. Marinádu přecedíme, zasypeme hl. moukou a trochu opražíme. Maso vložíme nazpět a osolíme. Přidáme tymián a bobkový list, zalijeme marinádou, dusíme asi 40 minut.

Očištěné žampiony podle velikosti nakrájíme, nebo necháme celé. Na pánvi opečeme na kostičky nakrájený uzený bok, přidáme žampiony, chvíli podusíme, přidáme do omáčky a dusíme dalších 10 minut. V páře uvaříme brambory, ozdobíme petrželkou, přidáme vařené fazolové lusky a podáváme.

Hovězí po alsasku

600 g hovězí svíčkové (může být i nepravá), 200 g vodnice, 100 g pórku, 200 g kapusty, 100 g mrkve, 1 větší cibule, 400 g lojovitých brambor, 500 ml alsaského ryzlinku, 750 ml světlého vývaru, 30 g křenu, sůl, pepř.

Maso a nakrájenou zeleninu (kromě brambor) necháme přes noc marinovat v ryzlinku. Druhý den maso vyndáme, osušíme a uchováme. Do marinády přilijeme světlý vývar a vaříme 30 minut. Přidáme oloupané brambory, na másle rychle opečeme maso a rovněž přidáme do bujónu, vaříme 15 minut. Maso vyndáme, naporcujeme, ochutíme a podáváme s uvařenou zeleninou a nastrouhaným křenem, zjemníme majonézou.

Třešňové nebo višňové palačinky

100 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžíce nasekané máty, 1 vejce, 300 ml mléka, rostlinný olej na smažení, moučkový cukr a opražené mandlové vločky na ozdobu.

Náplň: 400 g konzervovaných třešní nebo višní, půl lžičky mandlové esence, skořice, 2 lžíce škrobové moučky. Třešně nebo višně a šťávu z kompotu smícháme s mandlovou esencí a kořením, vmícháme škrobovou moučku a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme, dokud směs nezhoustne a nezjasní, poté odstavíme.

K přípravě palačinek smícháme v míse mouku a sůl, přidáme pokrájenou mátu a postupně přidáváme vejce s mlékem. Šleháme, abychom získali hladké těsto. V pánvi rozehřejeme olej a vlijeme tolik těsta, aby pokrylo pánev. Po upečení naneseme hotovou náplň na čtvrtinu každé palačinky a pak ji srolujeme do kornoutu. Posypeme cukrem a praženými mandlemi, okamžitě podáváme. ⋌

 
8.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Překvapení v podání rezervy: tři důležité body z venku

Ilustrační foto.

Tuři zdolali Beksu. Byl to boj jako hrom

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Svitavy padly. Na dno tabulky

Svitavy /KRAJSKÝ PŘEBOR/ – Dvě třetiny podzimu má za sebou nejvyšší fotbalová soutěž Pardubického kraje a po deseti odehraných kolech klesl tým TJ Svitavy na poslední šestnácté místo soutěže.

Pivo vařím na svoji hubu, mám rád sladší

Litomyšl – Minipivovar Veselka oslavil o víkendu čtvrté výročí. Žádný dort a svíčky, ale pořádná hospodská akce. Spousta piva na čepu, pivní speciál s meduňkou a citronovou kůrou a netradiční putování Litomyšlí. Jak jinak než za pivem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení