Zatímco před pár měsíci odvážely palety nákladní armádní automobily, tak teď to jsou dodávky, které přiváží zboží. „Vrací se špatně prodejné zboží na trhu a část na základě drobného procesního pochybení, které bylo správcem daně odstraněno," řekla mluvčí Finanční správy České republiky Jitka Ježková. Podle informací z firmy se jedná zhruba o deset procent odvezeného zboží.

Zabavené byly také automobily. „Žádné z vozidel nám zatím vráceno nebylo. Stejně tak máme zablokované účty, na kterých byly připravené mzdové prostředky pro zaměstnance," vyjádřil se ředitel firmy Qanto Stanislav Vodička. Ten zároveň potvrdil, že se zboží vrací velmi pomalu. Důvody jsou podle něho logistické. Finanční a celní správa nemá dostatek vozidel na transport zboží. Zatímco s vyklízením pomáhala armáda, tak při opačném postupu už tomu tak není. „Ve svém působení uvnitř státu jsme na hraně kapacity. Armáda má ve svých stavech zhruba dvacet tisíc lidí. Vždyť jen povolat tolik lidí do Vrbětic znamenalo postahovat vojáky z celého území republiky. Jsme maximálně vstřícní a flexibilní a nejsem si jistý, jestli jsou takové i jiné složky," vyjádřil se ministr obrany Martin Stropnický.

Radost nemá ředitel firmy z toho, že zaměstnanci nedostali vyplacenou mzdu. „Nevíme, kdy se tak stane. Čekáme na rozhodnutí státních a vyšetřovacích orgánů, také na státní zástupkyni," řekl Stanislav Vodička. Ten je v této věci optimistou. Peníze jsou totiž připravené a zadány jsou i platební příkazy. Méně optimistický je však k návratu zaměstnanců, které musela firma propustit. Brány firmy po celé republice opustilo sedmdesát lidí. Šanci na návrat však mají třeba ti ze Svitav, kde působení Qanta neskončilo. Při možném rozšíření mají naději.

Situace je stabilní v krámech, které firma provozuje. Zásobeny jsou dostatečně. „To je vlastně jenom díky tomu, že se nám podařilo přesvědčit naše dodavatele, aby nám dodávali zboží dál, přestože jim nemůžeme zaplatit. Pětadevadesát procent dodavatelů nám vyšlo vstříc a spolupracují s námi i nadále, i když to ve skutečnosti pro ně byl svým způsobem nějaký risk," řekl ředitel Qanta.
Od říjnové akce je to už pár měsíců. Co si z nich vzal pro sebe Stanislav Vodička? Je to potvrzení pořekadla: „Nikdy to nevzdávej." To bylo pro něj hnacím motorem. „Beznaděj byla začátkem října obrovská, kdybychom to vzdali, tak tady dneska nejsme," vysvětlil podnikatel. Kromě jiného se mu prokázalo i „Co tě nezabije, to tě posílí."

Svitavského podnikatele nezlomilo ani zatčení a domovní prohlídka. „Po jednom výslechu mě pustili domů, protože nic nezapadalo do sebe. Je potřeba říci, že trestnou činnost, která tady kolem nás byla, dělali naši zákazníci. Ti se k tomu přiznali, ale policie a státní orgány nás hodili do jednoho pytle s těmi, kteří nejednali podle zákona," popsal situaci Stanislav Vodička. Vyvrací také informace o komplotu, který měl dokonce řídit. Na otázku, zda věří v očištění jména firmy, odpovídá jasně. „Pokud jsme v právním státě, a já věřím, že jsme, tak se očistíme. Jenom je otázka, jak dlouho to bude trvat," odpověděl. Zároveň potvrzuje, že vzniklou škodu bude chtít po jejím vyčíslení nahradit.

Celou situaci ve firmě mu pomáhají vyřešit spolupracovníci a zaměstnanci, jejichž loajality si velice váží. Dali mu ji najevo i na nedávné firemní akci. „To je obrovské a krásné poznání," svěřil se s podporou svých zaměstnanců.

Situaci v Qantu sledují kromě jiného i sportovci a pořadatelé akcí, které firma doposud podporovala.„Vzhledem k tomu, že před několika dny jsme ještě bojovali o přežití, jsem na toto nemyslel. Věřím, že v tomto budeme pokračovat, ale jistotu nemám. Co jsme však naslibovali, to jsme splnili," vyjádřil se k podpoře Stanislav Vodička.

Nejistota ohledně budoucnosti firmy Qanto je znát a je na místě. „Akce River stále pokračuje ve stejném rozsahu, jak byla prezentována," potvrzuje důvod k nejistotě mluvčí finanční správy Jitka Ježková.
Vyhlídky do budoucna jsou pro ředitele firmy optimistické. „Jestliže jsme přestáli první měsíc, který byl naprosto hektický a kritický, tak teď to bude už jenom lepší," dodal Stanislav Vodička.