„Přestup hráče ze soupisky klubu z nejprestižnější národní ligy na starém kontinentu do Svitav vnímám jako dobrou vizitku naší nově nastavené klubové filozofie. Příchod Šimona byl sice kostrbatý, stál mnoho úsilí, ale pevně věřím, že naše společná spolupráce přinese spokojenost z obou stran,“ okomentoval novou posilu kouč Lubomír Růžička.

Podle jeho slov je Puršl jednoznačně nejzajímavějším hráčem ročníku 1997 v České republice. „Jako velmi mladý odešel do Španělska, kde v mládežnickém programu Zaragozy sbíral cenné zkušenosti a posléze se dostal i do prvního týmu. I letos stála Zaragoza o jeho služby, ale po několika společných rozhovorech jsme dospěli k názoru, že potřebuje nový impuls a zcela jinou roli v týmu. S touto myšlenkou se ztotožnil i generální manažer Zaragozy Salva Guardia, s nímž jsem se osobně setkal při letní lize NBA v Las Vegas. Našli jsme společně shodu v budoucí profilaci a vývoji Šimonovy kariéry,” poodhalil zákulisí přestupu Růžička.

Šimon Puršl letos přišel o mistrovství Evropy U20 a nominaci do širšího výběru reprezentace mužů kvůli poranění hlezenního kloubu, přitom ve „dvacítkách“ měl patřit k lídrům týmu. Zdravotní potíže by však měly být zažehnány a nic nebrání tomu, aby zahájil v tomto týdnu se svým novým týmem letní přípravu.

„Jeho největší předností je atletičnost, kterou využívá při doskakování, v přechodových fázích i při zakončení. Patří k velmi dobrým střelcům ze střední i delší vzdálenosti. I přes svůj věk, hraje velmi dobře fyzicky, a tak by se měl zařadit k základním stavebním kamenům nově se tvořícího týmu,” doplnil Růžička. (ste, rh)

Dekstone Tuři 2017/2018

Jiří Jelínek
Garret Kerr
Eduard Kotásek
Luboš Kovář
Roman Marko
Šimon Puršl
Brett Roseboro
Pavel Slezák
Bryan Smithson
Luboš Stria
Tomáš Teplý