Po tom třetím musí favorit na podobné myšlenky rychle zapomenout, protože svitavští Tuři ve strhující tisícihlavé kulise domácí haly předvedli, že mu cestu do bojů o medaile neuvolní tak snadno, jak si snad někdo mohl myslet.

PŘEVAHA NA DOSKOKU
Z pohledu skutečnosti, že Pardubice vedly naposledy 6:4 a od 3. minuty byli Tuři ve skóre neustále vepředu, bylo svitavské vítězství zasloužené. Ačkoli se hosté ve čtvrté čtvrtině několikrát dostali na rozdíl dvou bodů, tak se obrat nekonal a nadšeně bojující domácí hráči pokaždé nalezli odpověď.

„Klíčový byl útočný doskok domácích. Ze začátku měli několik střel navíc, tím si dodali energii, začali si věřit a získali náskok. Kdykoli jsme se přiblížili, tak nám soupeř díky útočnému doskakování znovu utekl," vyjádřil se zklamaný pardubický kouč Tomáš Bartošek.

„Od úvodního rozskoku bylo na našich hráčích vidět, že do utkání dávají obrovské množství energie. Na obou stranách hřiště nevypustili jediný míč, ať na obranné nebo na útočné polovině, za vítězstvím si šli. Věděli jsme, že stav 0:3 na zápasy by byl z našeho pohledu prakticky neřešitelný," chválil svitavský kormidelník Lubomír Růžička.

Pardubičtí favorité se nechali znejistět nepříliš povedeným vstupem do utkání a zřejmě i trochu podlehli elektrizující atmosféře v hale Na Střelnici.

Skutečně nebývají zvyklí na to, aby v utkání zaznamenali podprůměrných sedmašedesát bodů, a to ještě skoro dvacet z trestných hodů. Až příliš se spoléhali na svoje americké opory, ale proti týmovějšímu projevu Turů to bylo málo.

Svitavský podkošový trojlístek Jelínek – Mickelson – Roseboro naprosto zjevně předčil protivníky, body zpod koše 42:28 o tom vypovídají jednoznačnou řečí.

NEČEKANÝ HRDINA
V napínavé koncovce vzal osud třetího čtvrtfinále do svých rukou Jiří Jelínek. Hrál sice se čtyřmi fauly, což mu ale nebránilo v tom, aby proměnil důležité šestky a duel půl minuty před koncem „zavřel" parádní trojkou.

Čímž definitivně rozpoutal gejzír svitavského nadšení.

„My jsme na palubovce soupeře dělali ohromné chyby, které zapříčinily výrazný rozdíl. Tentokrát nám ale velmi pomohl start do zápasu. Chtěli jsme hned od začátku Pardubicím ukázat, že se jich nebojíme a nedáme jim nic zadarmo. Je těžké někoho porazit 4:0, i pro Pardubice. Náš tým předvedl, že má hlavně doma velkou mentální sílu," ohlédl se za historicky premiérovou výhrou Svitav v play off autor rozhodujících bodů.

Pardubický křídelník Lukáš Kotas varoval na začátku série právě před třetím zápasem a, jak se ukázalo, tušil věci příští. „Nemyslím, že jsme hráli nějak dobře. Úvod nám utekl a těžko jsme to doháněli, v takové kulise to bylo složité otočit. Nedařila se nám střelba z dálky. Domácí mají dlouhé pivoty, kteří ucpali prostor pod košem a když nám to z dálky nepadalo, tak z toho vzešel velký problém," přemítal Kotas o důvodech nezdaru svého týmu.

ZNOVU OD ZAČÁTKU
Třetí čtvrtfinále tedy svitavské fanoušky potěšilo, rychle se však stalo minulostí. Ve středu je na programu bitva číslo čtyři a ta začíná opět od nuly. Jsou si toho vědomí oba trenéři. „Stav je pouze 1:2 a pokud chceme pomýšlet na zdramatizování série či na konečný úspěch, tak musíme opět předvést výkon na sto dvacet procent," řekl Lubomír Růžička.

„Musíme se poučit z chyb, jakých jsme se tentokrát dopustili, mimo jiné jsme dostali příliš mnoho laciných košů. Na středeční zápas se připravíme lépe," je přesvědčen Tomáš Bartošek.