Jednou to přijít muselo. Basketbalová veřejnost v kraji se tetelí blahem. Už žádné tuctové zápasy v základní části. Konečně o něco v duelech mezi Pardubicemi a Svitavy půjde. Ne o něco, ale o hodně. O postup do medailové hry.

BEKSA TURY SLEDOVALA

Pardubický kouč TOMÁŠ BARTOŠEK nevnímá toto čtvrtfinále jako pohodovou záležitost. Nicméně je si vědom obrovských kvalit svého týmu.

Co říkáte na fakt, že se střetáváte se Svitavami?

Svitavy v nadstavbové části prokázaly svoji kvalitu, hrály dobrý basketbal. Očekávám, že východočeské derby přitáhne hodně fanoušků, kteří oběma týmům pro čtvrtfinále vytvoří skvělou atmosféru.

Jedná se o celek, který hrál ve skupině poražených, tudíž jste ho neměli tolik na očích. Přesto, co byste řekl na adresu jeho vystoupení v A2?

V deseti zápasech si Svitavy připsaly jen jednu prohru. Už v průběhu nadstavbové části výsledky napovídaly, že naším čtvrtfinálovým soupeřem budou právě Tuři. Takže jsme je sledovali a připravovali se na ně.

Vždy se traduje, že hrát s týmem, který nefiguroval mezi šestkou nejlepších, je pohodovější záležitost. Platí to i letos v případě Svitav?

V případě Svitav je potřeba si uvědomit, že svůj kádr výrazně posílily v závěru základní části. Takže to, že skončily ve skupině A2, nemusí odpovídat výkonnosti a možnostem současného týmu. Rozhodně nevnímáme čtvrtfinále s tímto soupeřem jako pohodovou záležitost. Chceme se pečlivě připravit a nic nepodceňujeme. Nicméně jsme si vědomi svých kvalit a chceme postoupit.

V letošní sezoně jste Svitavy porazili doma i na jejich palubovce. Čerstvá zkušenost s „novým" vám ale chybí. Je to nevýhoda, nebo už jste tak zkušený a sebevědomý tým, že vás nic nerozhází?

V evropském poháru jsme letos také hráli s týmy, se kterými jsme neměli žádnou přímou zkušenost. Z znali jsme je jen z videa. Přesto jsme mnohé dokázali porazit. Dvě svitavské posily Pavel Slezák i Roman Marko pro nás nejsou zas až takovou neznámou. Známe je z jejich předchozích působišť. Navíc někteří naši hráči je znají i jako své bývalé spoluhráče. Jediným hráčem, proti kterému jsme zatím nehráli, je Bryan Smithson.

Ve Svitavách působí řada pardubických odchovanců i trenér. Pro play off jen dobře, že motivace je vyšroubována na maximální obrátky…

Před sezonou jsme si vytyčili jasný úkol – překonat výsledek z té minulé.Tedy třetí místo. Čtvrtfinále je k tomuto cíli důležitý krok, který musíme zvládnout. Právě proto, že se od postupu ze čtvrtfinále hodnotí úspěch celé sezony, jsou tyto zápasy tak těžké. Navíc to bude derby, takže se opravdu dají očekávat vyhecované zápasy. „

Velice poutavým je složení této čtvrtfinálové dvojice i pro basketbalovou veřejnost v celém Pardubickém kraji. Mohli jste si v tomto ohledu přát něco lepšího?

Jako tým nebo jako hráči či trenéři si můžeme přát leccos. Vždy ale rozhodují výsledky. Věřím, že náš čtvrtfinálový soupeř přidá na divácké atraktivitě a hala na Dašické bude vyprodaná.

Favorit tohoto čtvrtfinále je daný. Byl by pro vás jiný výsledek série než 4:0 pro Pardubice překvapením a řekněme zklamáním, nebo vám stačí jen nějak postoupit?

Chceme prostě postoupit. Čím jednodušší cesta to bude, tím lépe pro nás.

S OTEVŘENÝM HLEDÍM

Že by se spokojili se sedmým místem? Tak to ani náhodou! Svitavští Tuři se jdou s krajským rivalem porvat „na férovku". Žádné alibistické řeči od nich neuslyšíte, trenér LUBOMÍR RŮŽIČKA je přesvědčen, že se Svitavy postarají o velmi zajímavou sérii. „Myslím, že bilance devíti výher a jedné porážky, přičemž většina vítězství byla přesvědčivým rozdílem ve skóre, jasně ukázala potenciál družstva, které se ve Svitavách po novém roce složilo," zdůraznil Růžička.

Když se řekne BK JIP Pardubice, co vám vytane na mysli?

Jednoznačně dobrá koncepční práce celé organizace. Tým je spolu pod trenérem Sandersem rok a půl a hraje velmi konzistentní basketbal. Dosáhl na jeden z nejlepších výsledků v historii klubu po základní části, měl pouze osm porážek a doma padl jen dvakrát. Byl dobře doplněn o nejlepšího střelce ligy Burnetta a ukázal sílu.

To vy ale ve skupině A2 také. Určitě nelze čekat, že byste do série šli ustrašeně, že?

Do série jdeme absolutně sebevědomí. Máme hráče s finálovými zkušenostmi, kteří sami říkají, že nejdou uhrát jedno, dvě vítězství, ale jdou sérii vyhrát. Jsou zkušení a mentálně silní, ať Marko nebo Slezák, Jelínek odehrál s Děčínem dvě finále, bitev v play off mají za sebou mnoho. Náš tým je generačně dobře složený, je to mix mladých ambiciózních zahraničních hráčů a zkušených českých basketbalistů. Do série jdeme s otevřeným hledím, uděláme všechno pro to, abychom byli Pardubicím co nejnepříjemnějším soupeřem. Budeme bojovat o to, aby série byla pro nás úspěšná.

V čem budou zápasy v play off podle vás rozdílné oproti dlouhodobé fázi soutěže?

Tyto duely jsou jiné v tom, že hráči jdou na největší maximum, protože to není základní část, tady se hraje o úspěch nebo neúspěch v sezoně. Byl bych alibista, kdybych řekl, že sezona je pro nás úspěšná. Že série skončí 0:4 a my budeme slavit sedmý flek, to v žádném případě. Myslím, že utkání budou rozhodovat nejen basketbalové, ale i mimobasketbalové věci. Týmový duch, to, jak se kdo dokáže obětovat pro družstvo, jak kdo udrží nervy ve vypjatých momentech.

Hraje se nezvyklým systémem dva dny po sobě, což se za celou sezonu nestalo. Může to mít nějaký vliv na sérii?

Je to zvláštní model, ale je daný pro všechny stejně. Je s podivem, že celou sezonu přes týden trénujeme a čekáme na víkendový zápas a najednou v play off se hraje dvakrát za sebou. Leč to je fakt. Hráči by to měli fyzicky zvládnout, v tréninku se snažíme simulovat zápasové tempo. Jako klub se přizpůsobíme, budeme v Pardubicích spát, jede s námi fyzioterapeut, vynasnažíme se dát hráče ze dne na den do kupy.

O kvalitách Pardubic netřeba pochybovat. V čem spatřujete největší přednosti soupeře?

Jeho základní kostra je delší čas pospolu. Pardubice jsou silné na všech pozicích, mají je zdvojené. Letos nabrali i pohárové zkušenosti a asi jejich největší devizou je přechodová fáze do útoku.

Znovu to na závěr zopakujme. Svitavští Tuři nehodlají čtvrtfinále jenom odehrát!

Nejdeme hrát o jedno vítězství. Máme hráče, kteří se do Svitav nepřišli radovat ze sedmého místa. Půjdeme zápas od zápasu, soustředíme se na sebemenší detaily a každé utkání chceme zvládnout. Favoritem jsou Pardubice, pro nás je trochu škoda, že jsme před play off neodehráli více těžších zápasů. S veškerých respektem ke skupině A2 jsou Pardubice nesporně kvalitnější. Věřím však, že série bude zajímavá pro celou ligu.