Odpověď? Našla! Důkazem budiž fakt, že se v úterý 24. ledna uskuteční slavnostní galavečer, který napíše tečku za v pořadí již devátým ročníkem této ankety, kterou organizují Regionální sdružení sportů Svitavy, Svitavský deník, města Svitavy, Polička, Litomyšl, Moravská Třebová, Březová nad Svitavou a Jevíčko společně s produkční a marketingovou agenturou Sport Action.

„Je dobře, že anketa je v povědomí obyvatel našeho okresu. Opět jsem se přesvědčil o tom, že jsme udělali správný krok, když jsme ji před lety založili," říká předseda Regionálního sdružení sportů Svitavy Antonín Kadlec.

ŠIROKÉ NOMINACE

Příprava ankety Nejúspěšnější sportovec roku začíná pravidelně v podzimních měsících, kdy se začínají shromažďovat nominace v jednotlivých kategoriích. A že jich letos bylo habaděj.

„Stále více zaznamenáváme, že návrhy na ocenění nepodávají jen samotné sportovní kluby a tělovýchovné jednoty, ale i rodiče sportovců a širší veřejnost. Což je pozitivní věc, protože logicky nemůžeme vědět úplně o všech, kteří by si mohli zasloužit ocenění. Je to rovněž potvrzení, že se o anketě ví," uvedl Antonín Kadlec.

Odborná komise, která dostala přehled nominovaných jednotlivců a kolektivů k finálnímu posouzení, nakonec vybrala devětatřicet laureátů ve dvanácti kategoriích. Tou třináctou kategorií a čtyřicátým vyhodnocený bude sportovní hvězda Svitavského deníku, kterou svým hlasováním v průběhu první poloviny měsíce ledna zvolili naši čtenáři.

„Samozřejmě, že práce komise nebyla jednoduchá, ostatně jako každý rok. Zajímavých výkonů a výsledků v různých odvětvích bylo mnoho a nebylo snadné je porovnat. Stále více se objevují nové mladé sporty, které se hlásí o slovo, i s nimi je potřeba počítat. Nicméně musím říci, že jsme se snažili přistoupit k našemu úkolu co nejvíce objektivně a tak, aby se ocenění dočkali ti, kteří si ho nejvíce zaslouží. Že může mít někdo odlišný názor, to se stát může, takový je úděl podobných anket," zdůraznil předseda RSS.

Právě na něm ležela největší tíha organizace Nejúspěšnějšího sportovce roku. Mimo jiné musel všechny vyhodnocené v průběhu několika dnů kontaktovat a pozvat je do Poličky, zajišťoval jednání se sponzory a partnery, zkrátka se před galavečerem nezastavil. „Je to pochopitelně práce náročná, především časově, ale současně je to práce radostná," zdůrazňuje Antonín Kadlec.

LETOS BEZ MASOPUSTA

Jediné, co jej mrzí, je skutečnost, že se nepodařilo navázat na loni založenou tradici předávání Ceny Josefa Masopusta pro fotbalové osobnosti regionu. Nedošlo totiž k dohodě mezi agenturou Sport Action a společností, bez jejíhož souhlasu nelze jméno české fotbalové legendy nikde využívat. A ta si stanovila nepřijatelné finanční podmínky.

„Je to škoda, myslím, že mohla vzniknout další příjemná součást galavečera, Hlava mi nebere, jak je možné tahle zneužívat jméno Josefa Masopusta pro vlastní prospěch," mrzelo Kadlece.

V Tylově domě v Poličce se sejdou sportovci, kteří v uplynulém roce nejlépe reprezentovali Svitavsko v krajských, republikových a mezinárodních soutěžích společně s čelnými představiteli společenského, kulturního, politického i podnikatelského života Svitavska, aby ocenili umění těch nejlepších a postavili na pomyslný piedestal následovníka Petra Bartoše, Pavla Baara, Lukáše Koloucha, Martina Michka, Jakuba Paulíčka, Martina Maivalda a Rudolfa Doležala, kteří se v minulosti stali sportovními králi našeho regionu.