Litomyšlský atlet Ivo Strnad dosáhl na vytyčenou metu, potvrdil svoji vysokou výkonnost a splnil „povinnost“. Byl hlavním favoritem mistrovství republiky v desetiboji a na stadionu Černá hora prokázal, že byl do této role pasován plným právem.

V soutěži kraloval.

„Chtěl jsem vyhrát, a to v co nejlepším výkonu, pokud možno v novém českém rekordu. Povedlo se, i když to bylo o pár bodů, první den nebyl ideální,“ poznamenal Ivo Strnad.

Finiš mu však vyšel náramně, ke své silné disciplíně tyčce přidal kvalitní oštěp a po závěrečném vzepjetí ve finiši patnáctistovky všechno klaplo, jak mělo. Zlatý výkon měl hodnotu 7386 bodů, do rekordních tabulek v kategorii nad 65 let se zapsal po patřičném přepočtu součet 7168 bodů.

Nebylo to ovšem jediné tuzemské maximum překonané v Litomyšli. I v nepříznivém, chladném a deštivém počasí se zachvěly ještě tři další rekordy.

V kategorii nad 80 let se o to postaral obdivuhodně závodící Josef Vonášek z Bohemians Praha, který byl v absolutním pořadí pátý mezi dvaceti startujícími! Nejlepší výkon historie zlomil také bronzový muž mistrovského desetiboje Jan Horák z Nového Města nad Metují, a to ve věkové kategorii nad 45 let. Také nová mistryně republiky Zuzana Pumprlová ozdobila titul českým rekordem mezi ženami nad 55 let.

Medailisté z MČR

MUŽI (desetiboj):

1. Ivo Strnad
(Jiskra Litomyšl) 7386
2. Bohumil Hovorka
(AC Ústí nad Labem) 6149
3. Jiří Horák
(SK Nové Město nad Metují) 6064

ŽENY (sedmiboj):

1. Zuzana Pumprlová
(TJ Šumperk) 4739
2. Martina Beránková
(SK Kotlářka Praha) 3620
3. Dana Dvořáková
(AC Praha 1890) 3481