Tvrdé tréninky a dlouhodobá snaha svitavských florbalistů přinesly své ovoce. Trenér LUBOMÍR KOCOUREK, který tým formoval poslední tři roky, s ním dosáhl největšího úspěchu. Připravil hráče a nachystal mužstvo do play up druhé ligy tak dokonale, že postoupilo do vyšší soutěže mezi top týmy České republiky.

Když vezmeme v potaz, že v Česku působí více než 500 klubů, znamená to pro malé město, jehož výběr je složen jednak z vlastních odchovanců, jednak z talentovaných florbalistů z Moravské Třebové skvělý výsledek. Dynamická hra, ve které padá často více gólů než v hokeji a v níž ani pětigólové vedení tři minuty před koncem neznamená samozřejmé vítězství, se pomalu, ale jistě zarývá širokému spektru svitavských fanoušků pod kůži. V příští sezoně přivítají Svitavy na své palubovce například hvězdný klub z Havířova nebo blízký Hattrick Brno.

Druhou ligu jste vyhráli jasně s jedenáctibodovým náskokem na druhý Náchod? Co vidíte v sezoně jako klíčové pro úspěch?

Zlom nastal určitě v předvánoční době, kdy se nám nedařilo a rozdávali jsme body soupeřům. Na hráčích bylo vidět zklamání a někteří v té době ukončili svoji činnost v týmu. Ale to nás naopak „nakoplo" k lepším výkonům. I když jsme závěr sezony dohrávali s menším počtem hráčů, tak jsme včetně play up třináctkrát v řadě vyhráli.

Kdo byl pro vaše družstvo nejtěžším protivníkem v soutěži?

Zdálo by se, že soupeři na předních příčkách tabulky by měly být těmi nejtěžšími, ale paradoxně jsme se nejvíce trápili s papírově slabšími celky. Někdy umíme být největšími soupeři sami sobě, ale v druhé půlce sezony a pak hlavně v play up jsme to překonali.

Co byste řekl ke svému mužstvu? Jaké vlastnosti ho nejvíce zdobí?

Náš tým zdobí především soudržnost. A to jak na hřišti, tak mimo něj. K tomuto družstvu jsem přišel před třemi roky. Na začátku jsme si řekli, že na sobě zkusíme tři roky pracovat a porvat se o první ligu. A kluci to dokázali.

A nyní již k historickému úspěchu. Na začátku sezony jste deklarovali, že se pokusíte zaútočit na první místo ve druhé lize a porvat se o ligu první v případné baráži. Jaký je to pocit trénovat tým, který po splněném cíli patří mezi čtyřiadvacet nejlepších v České republice?

U florbalu už jsem osmnáct let. Prošel jsem tímto sportem ve Znojmě, Jihlavě, Liberci. Chvíli jsem působil jako asistent u ženské reprezentace. Ale mít takový úspěch s týmem Svitav je pro mne asi ta nejlepší věc. Zároveň ale nechci opomenout výborné sezóny se svitavským ženským celkem, kdy jsme působili dokonce i dvě sezony v extralize.

Jak jste vnímal, když jste vyhráli první zápas v play up proti Kopřivnici a v hale fandilo neuvěřitelných pět stovek diváků, kteří po vítězství aplaudovali?

V domácím prostředí jsem věřil tomu, že jsme schopni Kopřivnici porazit, i když jsme s ní zrovna kladnou bilanci neměli. V posledním vzájemném utkání zvítězila v sezoně 2011/2012 v poháru 3:2. Ale od té doby jsme pár věcí změnili a vyplatilo se. Sice začátek zápasu byl z naší strany trochu nervózní, ale nakonec naše vůle po vítězství byla větší. Navíc, když jsme viděli, kolik přišlo na náš zápas skvělých diváků, tak jsme chtěli předvést to nejlepší, co v nás je. Divákům moc děkujeme, hnali nás za vítězstvím až do konce.

Jak byste hodnotil tým Kopřivnice? Před baráží byla považována za mírného favorita, v brance figuroval Pinďák s extraligovými zkušenostmi, oddíl první ligu několik let okusil…

S Kopřivnicí jsme hráli po více jak roční přestávce. Vzájemná bilance i z dalších zápasů jasně hovořila pro soupeře. A navíc byli i zkušenější. Vždyť ze svitavského týmu nikdo ještě play up nehrál. Rozhodně se hráči Kopřivnice nemají za co stydět, hráli výborně. Hlavně u nich jsem očekával větší přísun gólů do naší branky. Výsledek 9:2 byl pro ně až moc krutý. Naštěstí pro nás nám jejich herní styl seděl a toho jsme využili.

Čím jste vítěze druhé ligy divize IV překonali? A který zápas byl těžší – doma nebo venku?

V této sérii rozhodovalo odhodlání a bojovnost. Tím nechci říct, že by Kopřivnice nebojovala, ale neskromně musím říci, že my jsme chtěli daleko více postoupit. Myslel jsem, že duel v kopřivnické hale, kdy domácí mohli sérii vyrovnat, bude o hodně těžší, ale nakonec pro nás vůbec nejtěžší byla pasáž první půlky zápasu v domácí hale Na Střelnici. Před sérií nám pomohly i střelecké tréninky a takový menší teambuilding.

Na hráčích bylo vidět obrovské odhodlání, silný týmový duch a výborná fyzická kondice. Jsou to právě atributy toho, v čem jste byli lepší než Kopřivnice?

Určitě ano. Soudržnost týmu byla a je velmi vysoká.

Myslíte si, že se florbal stane ve Svitavách halovým sportem číslo jedna? Alespoň pro diváky, protože v letošní sezóně padly dva rekordy. Na pohár dorazilo přes tři sta lidí, na play up pět set. Věříte, že tyto počty budou ještě v příští sezóně růst?

Florbal má v České republice kolem 80 000 registrovaných členů, takže se to klidně může stát. Ale je na nás, jestli diváky přitáhneme atraktivní hrou a kvalitními výkony. Jsem mile překvapen, kolik fanoušků nám věnuje přízeň. A to je pro nás závazek, který bychom si měli vzít do dalších sezon. Pak bychom mohli přivítat ještě více příznivců.

První liga je bezesporu obrovskou výzvou i pro sponzory. FbK Svitavy zatím generálního partnera nemá. Přitom částky na jeho plnění nejsou vysoké. Jak dobře lze prodat tento historický úspěch sponzorům?

Kdybych na tuto otázku znal odpověď, tak už ve Svitavách generálního sponzora máme… Ale vážně, úspěch A týmu je úspěchem všech, kteří se podílejí na chodu klubu a hlavně trenérů mládeže. Těm bych chtěl poděkovat za výbornou práci. Tady je možná odpověď pro naše sponzory, důležité je věnovat se dětem a pak můžeme vychovávat kvalitní hráče pro áčko. A na tom se vedení klubu snaží pracovat. V budoucnu samozřejmě chceme mít kádr založený na odchovancích a hráčích, kteří k němu mají určitý vztah. Bohužel florbalových trenérů je stále málo. V takto malých městech a bez peněz je obtížné s touto realitou bojovat. Odhodlání v nás ale zůstává.

Jak vidíte vy osobně budoucnost u nyní již prvoligového týmu?

Slíbil jsem pracovat s A týmem FbK Svitavy tři roky a ty uběhly jako voda. Teď vše záleží na spoustě okolností, takže bych nechtěl předbíhat.

Udržíte stávající kádr i pro příští sezonu? Přijdou posily?

Věřím, že hráči mají obrovskou chuť si první ligu ve Svitavách zahrát a zaslouží si to. Takže si myslím, že kádr se z většiny udrží. O posilách bych ještě raději nespekuloval.

Jaké mohou být reálné ambice Svitav v prvoligové soutěži?

Ambice v první lize? Toto je zase otázka složení kádru a případných posil. Určitě by bylo skvělé být do osmého místa, což je záruka play off.

Vaše slovo na závěr?

Rád bych poděkoval všem hráčům za jejich trpělivost a vynikající výkony. A hlavně všem ženám a milenkám, které na nás museli neustále čekat, až přijdeme nebo přijedeme z tréninku či zápasu. Nakonec velký dík patří samozřejmě divákům, kteří byli našim sedmým hráčem.

(vom)