Dobrá věc se znovu podařila, mohli si říci organizátoři ankety Nejúspěšnější sportovec regionu Svitavska. Jejím vyvrcholením byl slavnostní galavečer v poličském Tylově domě. A byl to vrchol zdařilý.

Moderátor Radek Šilhan provedl programem doplněným o představení malých gymnastek, artistů, laser show a pěvecké vystoupení, s grácií sobě vlastní. Když přidáme překvapení v podobě osobní účasti cyklisty Leopolda Königa, tak lze bez pochyb říci, že sportovní anketa minimálně udržela laťku vysoko nasazenou v letech uplynulých.

SKORO VŠICHNI OSOBNĚ

Byl to večer, který patřil sportovcům, kteří v roce 2016 proslavili Svitavsko na domácích a zahraničních kolbištích a kteří v závorkách za svými jmény uvádějí názvy klubů a jednot z regionu. Vybráno bylo čtyřicet laureátů ve třinácti kategoriích, za zmínku stojí, že jen dva vyhodnocení se z naléhavých důvodů omluvili, dalších osmatřicet přijelo osobně, a často i dosti z dálky. I to svědčí o tom, že si svého ocenění v anketě váží.

V průběhu večera padala i pozoruhodná slova, zaplněný sál se dozvěděl řadu lehce nečekaných informací. Kupříkladu od nejlepší žákyně Karolíny Machové Radek Šilhan vyzvěděl, že blížící se pololetní vysvědčení nebude obsahovat samé jedničky, na jaké je navyklá ve svých závodech. V čem bude problém? „V matematice," přiznala poličská mistryně světa, Evropy a republiky ve slalomu na skateboardu.

Vítězka v kategorii dorostenek, velmi úspěšná cyklistka Markéta Hájková, přemítala, jak je to v jejím odvětví se všestranností. „Myslím si, že skvělé cyklistky jsou skvělé úplně na všechno," nedělá novopečená juniorka rozdíly v silničních závodech, časovkách nebo terénu.

Karatistka Anna Kašparová zase dala moderátorovi jednoznačně najevo, že by se s ní neměl chtít prát. Proč? „Jste kluk a máte jisté slabiny. A tady nejsme na tatami, zde neplatí žádná pravidla," vysvětlila, že by se s ním příliš nezdržovala.

Od trojice úspěšných veteránů chtěl Radek Šilhan zjistit, jaký mají recept na sportovní dlouhověkost. A atletický evropský medailista Ivo Strnad to vzal hákem: „Dobrý trénink, dobrá strava, občas Plzeňské a dobrý sex." Že by se takový přístup mohl ujmout častěji, to potvrdil třeba reprezentant v požárním sportu Jakub Paulíček. „Slyšel jsem tady určité recepty a doufám, že je slyšela také manželka," pronesl odvážně a publikum ho za jeho bezprostřední reakci ocenilo bouřlivým potleskem.

Že se přímo v Poličce objeví Leopold König, v to pořadatelé v minulosti doufali marně, letos to vyšlo. „Slíbil jsem to mamince, už nebyl v naší rodině nikdo, kdo by si přišel pro cenu, a tak jsem přiletěl z Mallorky," uvedl hvězdný cyklista chystající se na květnové Giro. To někdy zavede peloton i do zasněžených italských hor. „Takže se mi současné podmínky v Česku možná budou hodit," pousmál se závodník stáje Bora Hansgrohe, který bude bojovat o další umístění na předních příčkách celkového pořadí na Grand Tour.

SPLNĚNÉ SNY

Že byla atmosféra galavečera příjemná, dokreslují i další komentáře. „Povedlo se nám ukázat nádheru letecké akrobacie divákům. Jejich zájem předčil naše očekávání," uvedli zástupci Leteckého akrobatického centra ze Starého Města, jimž Regionální sdružení sportů udělilo ocenění za organizaci mistrovství Evropy. Řada vyznamenaných si plnila svoje přání, jako třeba triatlonistka Ladislava Marková. „Absolvovat Ironmana byl můj sen, který jsem si splnila. Teď bych chtěla svůj čas dále zlepšovat," má smělé plány.

„Spartan race, to je adrenalin, který dokonale prověří každého sportovce a jeho připravenost," reagovala Lenka Vejdělková z Bystrého na otázku, čím ji lákají extrémní závody. „Kouzlo bowlingu pro nás je, že můžeme jako senioři soutěžit s mladými a můžeme i vítězit," usmívají se Brokešovi z Vidlaté Seče, díky nímž je jméno jejich malé obce známo v bowlingovém světě.

Zkrátka, byla to krásná oslava a lze jen doufat, že i rok 2017 bude nejméně stejně úspěšný, aby se sportovní region příště opět sešel a měl koho oceňovat.

Kompletní výsledky ankety najdete zde.