Velkou cenou Martinic byl zahájen 17. ročník Českého skokového poháru. Vrcholem čtyřdenního programu byla extraligová soutěž postavena na stupni T, do níž nastoupilo pětatřicet dvojic.

Systém Velké ceny se nezměnil, nadále platí, že do finále postupuje deset nejlepších ze základního parkuru a osud tomu chtěl, že rovných deset jízd bylo čistých bez trestného bodu. A tři z nich předvedli vyslanci ze Svitavska.

O příjemné překvapení se postarala Tereza Veselá na koni Easy Jet HDH (JO Stáj Dvořák Čistá), když po vynikajícím výkonu uzavřela TOP 10 a zaznamenala svůj životní výsledek (do finálové jízdy potom nenastoupila).

Rudolf Doležal (JK Hřebčín Suchá) a Jiří Skřivan (Stáj Manon Litomyšl) jsou ostřílenými borci, kteří mají v Českém skokovém poháru za sebou celou řadu úspěchů včetně celkových prvenství. V Martinících předvedli, že na novou sezonu jsou skvěle připraveni oni i jejich koně.

Doležal v sedle Lary Croft zajel dvě bezchybné jízdy a finálový čas 52,98 mu zajistili druhé místo. Skřivan s Flying Star byl bronzový a rovněž dvakrát čistý, finále zajel za 52,99. Ano, jedna setina sekundy nakonec rozhodla souboj o druhé místo.

Rychlejší byl pouze Václav Horký s klisnou Asile de Paix a to bylo další z překvapení martinické Velké ceny, vždyť jezdec startoval s tímto koněm na takto vysokém parkuru (145 cm) poprvé v životě. A hned triumfoval.

Pravda, všechno mohl změnit poslední startující Marek Klus a obhájce vítězství ve skokovém poháru z roku 2017 by byl časem suverénně nejrychlejší, jenže se v sedle Al Cambera nevyvaroval chyby na překážce a propadl se na pátou pozici.

Úvod prestižního seriálu se tedy jezdcům ze Suché a Litomyšle povedl na výbornou a na předvedené výkony budou chtít navázat také na druhém pohárovém kole, které se uskuteční o prvním květnovém víkendu v Brně.

Český skokový pohár 2018 – 1. kolo – Velká cena Martinic (parkur stupně T): 1. Václav Horký – Asile de Paix (JK Tandem), 2. Rudolf Doležal – Lara Croft (JK Hřebčín Suchá), 3. Jiří Skřivan – Flying Star 1 (Stáj Manon Litomyšl), 4. Ondřej Pospíšil – Einfach (Stáj Dvůr Židovice), 5. Marek Klus – Al Cambero (JK Mustang), 6. Jan Chýle – Cool Paradise (Sportovní stáj Chýle).