Zdejší Šachový klub s potěšením přijal pozvání, aby se na svitavském náměstí podílel na zahájení oslav 760. narozenin města. Zařazení šachů do programu bylo spojeno s úvahou, že tato hra byla v historii často provozována v kavárnách a že její předvedení bude proto vhodné i v souvislosti se otevřením takové provozovny v pěší zóně náměstí.

„Jako divácky zajímavou jsme zvolili šachovou simultánku, kdy se silný hráč, kandidát na mistrovskou třídu, utká najednou s protihráči na šachovnicích umístěných v kruhu. Mistrem byl Milan Boháček z klubu Makkabi Boskovice. Ten na každé z dvanácti šachovnic učinil první tah a v následujících okruzích očekával od soupeřů odpovědi," popisuje tajemník svitavského klubu Eduard Jedlička.

Soupeři byli různí, a to jak věkově (od žáčků po seniory), tak i výkonnostně, což ukázaly jejich ELO body. Většina z nich byli šachisté reprezentující ŠK Svitavy.

„Škoda, že se této zdařilé akce nemohli zúčastnit naši nejlepší žáci, kteří startovali ve dvoudenním víkendovém finále krajského přeboru mládeže. Mohl to mít mistr Boháček o chloupek namáhavější," uvedl Jedlička.

Produkce trvala dvě a půl hodiny a osmadvacetiletý hráč, jehož nejnovější národní ELO má hodnotu 2026 bodů, celkově v simultánce zaznamenal devět výher a tři remízy, tedy úspěšnost 87,5 procenta. Nikomu se nepodařilo zvítězit, remizovali František Havel, Karel Bartoš a Lukáš Strachoň.

„Simultánka byla pro náš klub v pořadí již patnáctou, když předchozí se uskutečnily v období 1967 – 1988, jak mohli hráči i přítomní diváci spatřit v klubové kronice. Ve Svitavách tehdy, obvykle v květnu při oslavách konce druhé světové války, hráli mnozí českoslovenští reprezentanti, například Miroslav Filip, Vlastimil Hort, Vlastimil Jansa, František Pithart a Jan Smejkal," doplnil Eduard Jedlička. (rh)