V Olomouci totiž triumfoval ve finále Českého skokového poháru a dosáhl tím na jeden z nejhodnotnějších výkonů, na jaký se dá v tuzemském jezdeckém sportu dosáhnout.

Samotnému finále předcházelo o den dříve poslední kvalifikační kolo, ve kterém se s definitivní platností rozhodlo o čtveřici nejlepších. Zvítězila Barbora Tomanová v sedle Sorceress a pojistila si finálovou vstupenku, stejně jako Marek Klus (2.), Vladimír Tretera (7.) a Rudolf Doležal, jenž sice v soutěži nebodoval, ale nikdo z jeho konkurentů toho nevyužil.

Finále se odehrálo podle tradičních pravidel, kdy každý z jezdců absolvoval parkur chorvatského stavitele Petroviče na svém koni a na koních rivalů. A právě tady přišly velké chvíle Rudolfa Doležala, který si s tímto zápolením poradil skvěle.

Předvedl dvě čisté jízdy, se svojí Peggy Sue shodil jednou a s Adelgraafem dvakrát, což mu celkově vydalo na prvenství, a to zcela suverénní s obrovským náskokem.

Špatně ovladatelný Adelgraaf, kterého do finále postavila Barbora Tomanová, byl skutečným prubířským kamenem všech jezdců. Obhájce vítězství v Českém skokovém poháru Marek Klus se dokonce neudržel v jeho sedle a z tohoto důvodu přišel o veškeré naděje.

Před poslední výměnou koní měli Doležal a Vladimír Tretera na kontě dvanáct trestných bodů a vypadalo to na dramatický závěr, jenže zatímco jezdec ze Suché zajel s Quentinem bez chyby, tak na Treteru vyšel Adelgraaf a s ním bylo složité pořízení. Brzy bylo jasné, že titul v letošním Českém skokovém poháru zamíří do Suché u Litomyšle.

„Jsem moc šťastný, že pro mě finále skončilo takovým úspěchem. Vůbec jsem s tím nepočítal, mým hlavním cílem bylo si závod užít," vyjádřil se Rudolf Doležal pro oficiální web skokového poháru. Přitom ve finále startoval vůbec poprvé v kariéře, vynikajícími výkony ale zaslouženě navázal na úspěchy litomyšlského jezdce Jiřího Skřivana v předchozích letech.

Nebyl to jediný „zářez na pažbě" JK Hřebčín Suchá v průběhu olomouckého vrcholu sezony. V rámcovém seriálu Czech Junior Cup se ve finále kategorie dětí představila i Sára Finsterle. Coby reprezentantka a medailistka z mistrovství České republiky měla pochopitelně ty nejvyšší ambice. A ty také potvrdila, když s Elektrou 3 vybojovala po jedné chybě v základní části a čistém finálovém kole velmi pěknou třetí příčku.

Z výsledkové listiny

FINÁLE ČSP 2015

1. Rudolf Doležal (12 trestných bodů)

Peggy Sue 4
Quentin 6 0
Adelgraaf V 8
Crado von Wichenstein 0

2. Barbora Tomanová (32 trestných bodů)

Peggy Sue 8
Quentin 6 8
Adelgraaf V 8
Crado von Wichenstein 8

3. Vladimír Tretera (32 trestných bodů)

Peggy Sue 8
Quentin 6 0
Adelgraaf V 20
Crado von Wichenstein 4

4. Marek Klus (44 trestných bodů)

Peggy Sue 8
Quentin 6 0
Adelgraaf V 28
Crado von Wichenstein 8