Dokonce toho vůbec nejlepšího v mládežnických kategoriích v České republice.

Prestižní ocenění převzal Šimon Puršl na galavečeru Basketbalista roku, který se konal v Mariánských Lázních.

„Za ocenění jsem moc rád a velice si ho vážím. Je to pro mě zároveň motivace na sobě pracoval dál. Už se těším na budoucí sezonu, chci především co nejvíc pomoct týmu,” uvedl Šimon Puršl.

203 centimetrů vysoký pivot strávil před příchodem do Svitav pět let ve Španělsku. Dvakrát si připsal start v nejvyšší španělské soutěži, ve které oblékal dres Zaragozy, v minulé sezoně převážně nastupoval za její záložní tým Simply Olivar, kde sbíral v průměru 14,8 bodu a 7,3 doskoku na zápas. Letos ho však čeká nová výzva u svitavských Turů. „Chci splatit důvěru, kterou do mě hlavní trenér Lubomír Růžička vložil,” doplnil Puršl.

„Jsme rádi, že máme Šimona v týmu a věříme, že své schopnosti, za které byl oceněn, bude u nás rozvíjet dál a pomůže nám v důležitých zápasech Kooperativa NBL. Třeba toto nebylo poslední ocenění, které získal,” pevně doufá jednatel svitavského klubu Martin Lepold.

O tom, že Šimon Puršl má být skutečné významnou nadějí našeho basketbalu, svědčí rovněž skutečnost, že si jej reprezentační trenéři na poslední chvíli vytáhli do závěrečné fáze přípravy na blížící se Eurobasket. S národním týmem odcestoval ke generálce, kterou český tým odehraje ve čtvrtek na palubovce silného Lotyšska.

Na slavnostním galavečeru byli vyhlášeni vítězové ankety o nejlepší české basketbalisty i v dalších kategoriích. V té hlavní triumfovali vítěz Euroligy Jan Veselý z Fenerbahce Istanbul a Alena Hanušová z USK Praha. (ste, rh)