Smetanovo město je po řadu let pravidelným dějištěm turnajů českého poháru ve stiga hokeji. Jeho pořadatelem je klub Stiga HC Benátky a letos mu bylo přiděleno třetí kolo sezony 2015/2016.

Hrálo se v Lidovém domě v Litomyšli a sjelo se pětašedesát účastníků.

„Kromě českých hráčů a hráček startovali i Slováci, Brit a Ukrajinec, nejpočetnější skupinou byl však pořádající klub se šestnácti zástupci, z čehož jsme samozřejmě měli obrovskou radost," pochlubil se jednatel Stiga HC Benátky Jindřich Petr.

Benátečtí si od domácího klání slibovali úspěch nejen organizátorský, ale také sportovní. „Přípravě turnaje jsme se hodně věnovali, moc jsme se na něj těšili, a to i proto, že po prvních dvou kolech seriálu patřilo Michalu Boštíkovi mezi jednotlivci a klubu v hodnocení družstev páté místo v pořadí poháru," upozornil Jindřich Petr.

Jenže Michalu Boštíkovi se v Lidovém domě nedařilo. Nedokázal zopakovat svoje předchozí výborné výkony, když v základní části obsadil až osmé místo a vůbec se nedostal do A skupiny. Třetí pozice v Béčku pro něho byla malou útěchou.

Z domácích zástupců se mezi elitu propracovali pouze Robert Jež (20.) a Zdeněk Lopaur (22.).

Kdo zazářil, to byl další litomyšlský hráč Patrik Petr, který hraje v barvách klubu THC Stiga Elites. Předvedl doslova spanilou jízdu, když ve čtyřech kolech play off prohrál jediné utkání. Stalo se tak až ve finále se Zdeňkem Matouškem (HCS Žabka Praha).

„Byl to strhující boj plný krásných gólů v podání dvou nejlepších hráčů minulé sezony," ocenil úroveň střetnutí jednatel domácího klubu.

Matoušek předtím odklidil z pavouka vítěze obou předchozích turnajů Yevhena Levdanského (THC Stiga Elites) a ve finále vyhrál první pětiminutový duel, ale Patrik Petr potom otočil kormidlem rázně ve svůj prospěch a po výsledku 3:1 na zápasy se radoval z prvenství

Český pohár se nyní stěhuje do Prahy-Satalic, kde se čtvrté kolo uskuteční 12. prosince.

Z výsledků turnaje

FINÁLE:

Patrik Petr (THC Stiga Elites) – Zdeněk Matoušek (HCS Žabka Praha) 3:1

SEMIFINÁLE:

Yevhen Levdansky (THC Stiga Elites) – Zdeněk Matoušek (HCS Žabka Praha) 0:3. Lukáš Turoň (THC Třinec) – Patrik Petr (THC Stiga Elites) 0:3.

ČESKÝ POHÁR PO 3. KOLE:

1. Levdansky, 2. Matoušek, 3. Turoň, 4. Plešák, 5. Matýsek, 6. Hamáček, 7. Lebl, 8. Černoch, 9. Boštík, 10. Chylík.