Hosté ze severu Čech vedli pouze v samotném úvodu (3:10), ale Tuři potom vysázeli deset bodů v kuse, vývoj skóre otočili a v nástupu do druhé čtvrtky odskočili do dvouciferného náskoku. Ten si potom díky kvalitní práci pod oběma koši a také přesné střelbě z dálky udržovali. Děčín se vzchopil v závěru třetího hrací období, kdy se přitáhl na šest bodů, ovšem svitavská odpověď byla nekompromisní a Tuři nepřipustili dramatickou koncovku. Po pojišťujících trojkách Marka a Slezáka dohráli zápas v poklidu a připsali si nadmíru cenný skalp.

Mužem zápasu byl Garret Kerr, který k patnácti bodům přidal dvanáct doskoků, pět asistencí a získal pět faulů.

„Basketbal je o energii a tu jsme předvedli, byla určitě na naší straně. Šli jsme hodně za odraženými neutrálními balony, které bývají často rozhodující, vyrovnali jsme se Děčínu v doskocích a měli jednadvacet asistencí, což byl od nás skvělý týmový výkon,“ ocenil svitavský křídelník Luboš Stria.

„Musím říci, že v poslední době produkujeme dobrý basketbal na tréninku, kluci jsou opravdu hladoví a přenesli to i do zápasu,“ radoval se svitavský trenér Lubomír Růžička. „Až na pasáž čtyř minut ve třetí čtvrtině jsme po celou dobu hráli dobře. Měli jsme 21 asistencí, dobře jsme napichovali hru s následným vyhozením nebo zakončením, dostali jsme se třicetkrát na čáru trestného hodu, což je pro nás v sezoně rekord a ukazuje to, že jsme hráli s velkou chutí,“ ocenil kouč kvalitní výkon svých svěřenců.

Tleskal však nejen ofenzivní hře, ale i obraně, která udržela Děčín pod sedmdesáti body, což je super číslo. „Byli jsme kompaktní, chtěli jsme bránit, a to je první předpoklad, aby družstvo bylo úspěšné. Hráče mohu tentokrát chválit, samozřejmě byly tam nějaké chybičky, které si rozebereme, ale vyhrát nad Děčínem, který je opravdu špičkový tým, se cení. Za mě veliká spokojenost,“ mnul si ruce Růžička, jehož svěřenci učinili velmi důležitý krok ke splnění svého základního cíle, kterým je postup do nejlepší šestky.

Děčínská výprava opouštěla Svitavy zklamaná a trenér Pavel Budínský porážku jen těžko „kousal“, což bylo patrné třeba z toho, že se ihned po skončení zápasu na dlouhé minuty zavřel se svými hráči v kabině a důrazně jim tam promlouval do duší. Sportovně však uznal svitavskou převahu.

„Myslím, že si domácí výhru zasloužili, poněvadž byli od začátku týmem, na kterém bylo vidět, že chce jít za vítězstvím. My jsme utkání otevřeli velice dobře, ale potom jsme v některých situacích, kdy jsme mohli zabojovat o neutrální míče a jít do přečíslení, nechali získat balon soupeře a ten trestal střelou nebo dobrou prací pod košem. Dostali jsme se pod tlak a Svitavy udělaly šňůru 10:0. Tím se nastartovaly, my jsme se snažili nějakým způsobem narušit jejich pohodu a přesnost, ale bohužel to nestačilo,“ mrzelo Budínského.

Částečná naděje zasvítila Severočechům pouze na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny, ale velice rychle zase zhasla. „Zkorigovali jsme výsledek na šest bodů a stále věřili, že to můžeme otočit, ale domácí prostě hráli s větší razancí, s větší energií, s přesností, využívali naše špatná rozhodnutí v obraně a to nás stálo výhru,“ dodal zkušený kormidelník. „Svitavy nás porazily útočným doskokem. Kerr tam odvedl dobrou práci, i mladí kluci Kovář a Puršl doskočili pár míčů, což byl náš problém. To byl hlavní rozdíl,“ vyjádřil se děčínský Pavel Grund.

DEKSTONE TUŘI SVITAVY – BK ARMEX DĚČÍN 83:69 (22:14, 41:30, 61:55)

Body: Marko 16, Slezák 16, Kerr 15, Jelínek 11, Stria 8, Puršl 7, Smithson 4, Teplý 3, Kovář 3 – P. Houška 18, Šiška 13, Pomikálek 11, Halada 7, Ježek 6, Krakovič 5, Feštr 4, Kroutil 3, Bažant 2. Rozhodčí: Baloun, Kec, Znamínko. Fauly: 24:25. Pět chyb: 35. Puršl (Svitavy). Trestné hody: 30/19 – 21/16. Trojky: 12:7. Doskoky: 38:39. Diváci: 418. Nejlepší hráč utkání: Kerr (Svitavy).

Po vicemistrovi přijde na řadu mistr. V sobotu 16. prosince hrají Svitavy v Nymburku a půjde o poslední předvánoční utkání.