Zvláštní příchuť bude mít první červencový víkend pro Orion Racing Team Litomyšl. Ten si v tomto roce připomíná neuvěřitelných dvacet let svého působení na motokrosové scéně. Protože je pro něho opatovské klání prakticky domácí, má pro něho tím větší prestiž a důležitost.

„Pro fanoušky jsme připravili autogramiádu našich jezdců, připravena bude spousta plakátů a upomínkových předmětů," uvedl manažer Petr Kovář.

Orion si navíc nachystal i „specialitu" v jezdeckém obsazení, a to v kategorii žen. Angažoval totiž německou medailistku z mistrovství světa a aktuálně pátou závodnici světového šampionátu Larissu Pappenmeierovou.

„Věřím, že by mohla potrápit svoji krajanku Steffi Leierovou, která neměla v předchozích podnicích žádnou konkurenci," uvedl Kovář.

O stupně vítězů samozřejmě chce bojovat i zkušený Petr Bartoš v kubatuře MX1, rovněž veterán Ivan Černý je horkým adeptem na „bednu". V případě Jonáše Nedvěda (MX2) je snem top pětka, i umístění do desítky by však manažer bral.

Jak vypadá situace v klasifikaci MMČR?

Ve třídě MX1 dominuje Martin Michek, který byl vítězem všeh tří předešlých závodů a směřuje za dalším titulem. Za ním je druhý o 23 bodů zpět Jaromír Romančík, jehož start je ale vinou zranění z mistrovství světa v italské Maggioře nejistý. Třetí Bartoš, který minule v Pacově vyhrál poprvé od roku 2012 soutěžní rozjížďku, ztrácí na lídra 36 bodů. Počítat je nutno i s dalšími silnými jezdci, na Bartoše se tlačí Marek Sukup, podruhé v sezoně se v rámci MMČR představí Filip Neugebauer.

V kubatuře MX2 se o čelo průběžného pořadí přetahují Maďar Bence Szvoboda a Franouz Sullivan Jaulin a nejinak tomu zřejmě bude i v Opatově. Vždyť je v hodnocení této třídy nyní dělí jen sedm bodů. Nejlepším z Čechů je aktuálně třetí Martin Krč, mimo jiné vítěz nedávného závodu německého mistrovství ADAC v kategorii Youngster. Ten je ovšem vinou zranění ramene pro Opatov mimo hru.

O ženách už řeč byla, lze předpokládat, že opatovský závod bude v německé režii. Mezi veterány kraluje dvojice Žerava – Kadleček, na třetí místečko na stupních vítězů cílí zmíněný Ivan Černý.

Program v motokrosovém arerálu v Opatově u Svitav začíná tuto neděli 2. července od 8 hodin tréninkovými a kvalifikačními jízdami. První ostrá rozjížďka žen bude odstartována v 11:45, potom bude následovat slavnostní zahájení závodů. Od 13 hodin vypukne série sedmi soutěžních jízd. V 18 hodin je na pořadu slavnostní vyhlášení výsledků.