První srpnový víkend přináší do sportovního života regionu konečně trochu náboje. Jednak se hrají pohárové zápasy fotbalistů v kraji a okrese, ale i ten, kdo není milovníkem kopané, si může najít zajímavé vyžití. A to i aktivní. Zde je víkendová sportovní pozvánka.

FOTBALOVÉ POHÁRY

První soutěžní utkání v nové fotbalové sezoně odehrají o víkendu fotbalové celky z regionu v rámci úvodního kola krajského i okresního přeboru. Do krajské části zasáhne v průběhu soboty a neděle celkem osm celků ze Svitavska a snad není příliš troufalé očekávat, že minimálně polovina z nich by se měla dostat do druhého dějství (dva se budou rekrutovat ze vzájemných derby a celky Svitav a Poličky jsou favority zápasů). V okresním poháru se bude hrát na šesti stadionech. Volný los má Bystré hrající krajský pohár a hrát se nebude střetnutí mezi Borovou a Rohoznou. V případě, že utkání v jakékoli pohárové soutěži skončí v základní hrací době nerozhodně, tak určí postupujícího rozstřel ze značky pokutového kopu.

Pohár hejtmana Pardubického kraje – 1. kolo – sobota 18:00: Jiskra Litomyšl – Sokol Dolní Újezd (rozhodčí: J. Bednář – Beneš, Papáček), Slavoj Cerekvice nad Loučnou – 1. FC Žamberk (Šlor – Schmeiser, Louženský), TJ Jablonné nad Orlicí – SK Polička (Smola – Lukes, Kotyza), SK Zámrsk – TJ Svitavy (Jansa – Valenta, Mariánus). Neděle 17:00: Sokol Bystré – TJ Lanškroun (Scheib – Štěrba, Matoušek). Neděle 18:00: Sokol Pomezí – SKP Slovan Moravská Třebová (Vaněk – Růžička, Zerzán).

Pohár OFS Svitavy – 1. kolo – pátek 17:00: TJ Křenov – TJ Jaroměřice (Papežík – J. Brychta, Opletal). Sobota 17:00: Sokol Vendolí – Sokol Janov (Hnát – J. Brychta, Opletal), TJ Hradec nad Svitavou – TJ Opatov (Brandejs – Kovář, Havránek), Sokol Opatovec – TJ Sebranice (Ille – Grulich, Knap), Sokol Morašice – Sokol Čistá (Šenkýř – J. Heger, Papežík), Metra Linhartice – SK Jevíčko (Pokorný – Urban, Šourek).

SÁDECKÁ PILA

Jeden z populárních seriálů cyklistických závodů pořádaný ve svitavském regionu má hned první srpnový den na pořadu další pokračování. V případě Poháru Českomoravské vrchoviny se jedná o zastavení s pořadovým číslem tři a bikery tentokrát zavede do Sádku u Poličky. Tam se odehraje třetí ročník MTB závodu nazvaného Sádecká pila. Což je pojmenování, které plné odpovídá profilu trati vedené přírodními partiemi v okolí obce. Cyklisté si roviny užijí minimálně, čekají na ně zejména ostré výjezdy a sjezdy. Připraveny budou trasy 20 kilometrů (převýšení 595 metrů) a 40 kilometrů (1190 metrů). Centrum závodu je na fotbalovém hřišti v Sádku, prezence bude otevřena od 8:30 a společný start na obou distancích je plánován na 10. hodinu. Pořadatelé ze Sádku myslí i na děti, jejich závody začnou ve 13:30.

TRIATLON PAPERMAN

Seriál Cykloman Abner Cup pokračuje v sobotu 1. srpna pátým podnikem. Půjde o závod, který má ve městě dlouhou tradici a součástí seriálu je od jeho vzniku – triatlonový sprint Paperman neboli Papírák. Bojovat se bude v obvyklých věkových kategoriích mužů a žen a na tradičních tratích – 200 metrů plavání, 20 kilometrů na kole a 3 kilometry běhu. Plaveckou část absolvují všichni účastníci v aquaparku, po krátké přestávce se z areálu SKP Slovan vydají v časových rozestupech podle výsledků z bazénu na cyklistický úsek do Nové Vsi a zpět. Na závěr přijde na řadu běžecké kolečko. Prezence začíná ve 13 hodin, první borci se do plaveckého klání pustí ve tři odpoledne. Součástí programu bude od 12:30 také dětský Cyklománek.

LETNÍ MÍTINK

Atletický oddíl Tělovýchovné jednoty Jiskra pořádá v sobotu 1. srpna tradiční Letní mítink. Na stadionu Černá hora v Litomyšli nabídne závodníkům i divákům obvyklé atletické menu sestávající ze sprinterského trojboje (60, 100 a 200 metrů) a soutěží ve výšce, kouli a disku. To všechno samozřejmě v podání mužů i žen. Koulaři budou bojovat v Memoriálu Bohumila Novotného, výškaři v Memoriálu Jaroslava Ptáčka a pět nejlepších výkonů podle bodovacích tabulek bude finančně odměněno. Začátek je v 10:30. (rh)