Záštitu nad touto významnou akcí udělili ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta města Miloš Izák.

Centrum závodu bude ve fotbalovém areálu SKP Slovan a účastníci si budou moci vybírat jako tradičně ze tří distancí: kratší (50 kilometrů), delší (80 kilometrů) a rodinnou (20 kilometrů).

Cyklisté se na hlavní trase vydají přes Hradisko, Srnčí, Linhartice, Pacov, Hušák, Zadní a Přední Arnoštov, Mařín, Křenov a Hřebeč až k Mladějovu a odtud zpět do Moravské Třebové. Profil připomíná ostře nabroušenou pilu, takže času na odpočinek a vychutnávání si přírodních krás Třebovska bude skutečně málo. Převýšení je 1723 metrů, na „padesátce", která je oproti delšímu klání chudší o některé „výživné" pasáže, poté 964 metrů.

Vyznavači jízdy na kole, kteří se nebojí výzvy jménem Moravskotřebovský cyklomaraton, se mohou přihlásit do pátku na internetu www.bredy.cz, kde rovněž získají veškeré podrobnější informace. Startovní časy jsou určeny takto: v sobotu úderem 9. hodiny dopolední vyjedou účastníci „osmdesátky", o čtvrthodinu později se do boje pustí cyklisté na trati 50 kilometrů a v 9:30 přijde na řadu rodinná trasa. Do cíle by se závodníci měli dostat do 15:00.

Následovat bude vyhlášení výsledků v jednotlivých kategoriích a ve večerních hodinách zapomenou všichni na únavu při slavnostním zakončení závodu v aquaparku. Před uzávěrkou přihlášek figurovala ve startovní listině bezmála stovka natěšených účastníků. (rh)