Jestliže to před prázdninami vypadalo, že kádr svitavských basketbalistů tvořící se pro novou sezonu bude sázet především na zkušenost, tak červencové příchody do týmu ukázaly, že ani na talentované mládí se nezapomíná. Řady Turů rozšířily dva nadějní čeští basketbalisté a mládežničtí reprezentanti, kteří mají předpoklady k tomu, aby o nich v budoucnosti bylo pořádně slyšet.

SLIBNÝ ROZEHRÁVAČ

Coby svoji druhou posilu z tuzemských basketbalových luhů a hájů představili Tuři devatenáctiletého reprezentačního rozehrávače Eduarda Kotáska, který ve Svitavách podepsal tříletý kontrakt. Je odchovancem nymburského basketbalu a v uplynulém ročníku nastupoval pravidelně ve dvou soutěžích. V extralize U19 doručoval v průměru 12,3 bodu, 5 asistencí a 4,7 doskoku a nakonec si s nymburskou juniorkou zahrál závěrečný turnaj Final Four, kde jeho tým obsadil čtvrté místo. Bojoval rovněž za prvoligovou rezervu ve druhé nejvyšší české soutěži s průměry šesti bodů, čtyř asistencí a tří doskoků. Tento tým byl příjemným překvapením první ligy, který na Final Four nečekaně postoupil do finále, kde podlehl Hradci Králové po boji rozdílem šesti bodů.

„Eda Kotásek patří k velmi nadějným rozehrávačům mladé nastupující generace. Za mého působení v Nymburku jsem si jej vytáhl z kategorie kadetů do juniorů a z juniorů do béčka mužů. Je rozehrávačem, který tvoří hru, řídí tým a snaží se být agresivní. Jeho obranná činnost je příkladná. Největší devízou jeho hry je jeho nesporná herní inteligence. S hráčem jsme uzavřeli smlouvu na tři roky a je jen na nás všech mu co nejvíce pomoci, aby přechod do kategorie dospělých byl pro něj plynulý,“ okomentoval mladou posilu hlavní kouč Turů Lubomír Růžička.

Kotásek reprezentoval Českou republiku na evropských šampionátech v kategoriích U16 a U18, letos bojoval o místo v sestavě reprezentace do 20 let pro nedávno skončené mistrovství Evropy v Řecku. Do finální dvanáctičlenné nominace družstva, kterému se na šampionátu nedařilo a sestoupil z elitní divize, se však nedostal. Kotásek se stal osmým hráčem Turů se smlouvou na novou sezonu.

ČERSTVÝ MISTR

Devátým v pořadí se stal další mladík. Luboš Kovář je také produktem spolupráce mezi svitavskými Tury a nymburskými Lvy, jejímž prvním počinem byl Eduard Kotásek. Luboš Kovář ve svém mladém věku dorostl do výšky 202 centimetrů a má před sebou velkou perspektivu. Odchovanec tachovského basketbalu přichází k Turům z basketbalové akademie Nymburk. V minulé sezoně nastupoval v kategoriích U17, U19 a B týmu mužů. Ve své stěžejní kategorii U17 doslova exceloval, když se mu podařilo se svým týmem vyhrát titul mistra České republiky. Po individuální stránce zaznamenal úspěch v zisku ceny pro nejužitečnějšího hráče závěrečného Final Four. I on je mládežnickým reprezentantem a přišel do Svitav na tři roky.

Další komentář k jeho angažování poskytl trenér Lubomír Růžička. „V první řadě bych chtěl předeslat, že vzájemná jednání mezi Nymburkem a naším klubem byla vedena na velmi profesionální úrovni. Všichni si uvědomujeme, že Luboš patří v českém mládežnickém basketbalu k velmi zajímavým hráčům. Myšlenka přivést ho do Svitav v mé hlavě zrála delší čas. Obecně víme, že mladí hráči mají nejtěžší možnou překážku v kariéře při přechodu z juniorů do mužů. Naším cílem je Lubošovi tuto cestu co nejvíce zjednodušit tak, aby byl v letech příštích etablovaným a plnohodnotným hráčem v mužském elitním basketbalu,“ upozornil svitavský kormidelník. Podle jeho slov nebude mladý hráč hrát jenom v dresu Turů, ale svoje herní dovednosti bude pilovat také v dalších soutěžích „I nadále bude hráčem BA Nymburk, kde bude nastupovat ve své věkové kategorii U19 a hrát za béčko dospělých první ligu. Jeho hostování do Svitav se po dvou následujících sezonách změní v přestup. Takový postup jsme volili právě proto, aby měl stále ústřední úlohu ve své věkové kategorii,” zdůraznil Lubomír Růžička.

Ve výše uvedeném časovém horizontu si Růžička od talentovaného hráče mnoho slibuje, je to hráč s obrovskými předpoklady. „Luboš patří k velkým nadějím pro náš mládežnický basketbal. Má na svůj věk velmi dobré herní myšlení a patří k nekompromisním střelcům. Naším společným cílem je, aby se Luboš za tři sezony strávené v našem klubu stal lídrem reprezentace U20 a plnohodnotným hráčem v české nejvyšší soutěži. Pevně věřím, že poctivá tréninková morálka, Lubošův talent a podmínky, které mu zde vytvoříme, nám tato očekávání pomůžou naplnit,“ doplnil trenér Svitav.

„Příchod takto mladého basketbalisty k mužům není v českých končinách moc obvyklý. Lubošovo hostování s následným přestupem vnímám z několika rovin. Jde o motivaci i pro další mladé české hráče, aby pochopili, že je šance se dostat do nejvyšší soutěže. Druhá rovina je skloubení vrcholového sportu se studiem. Luboš je pravý příklad toho, že jde dělat poctivě sport i školu. Jeho školní výsledky na gymnáziu byly velmi dobré, a tak jsem upřímně rád, že Luboš spojí další studování střední školy s naším svitavským gymnáziem. Důležitou roli při angažování Luboše hrála i jeho vášeň k basketbalu. Po několika setkáních jsem z něho cítil, že má velké sny a to je u mladých hráčů velmi podstatné,“ myslí si Růžička.

DALŠÍ ZA DVEŘMI

Příchodem dvou zmíněných basketbalistů rozhodně nebyla završena finální podoba soupisky Dekstone Turů pro nadcházející soutěžní ročník. V brzké době budou představeny další dvě posily, jež by měly napadnout do svitavského soukolí, které má Tury posunout na vyšší ligové příčky. „Ladíme několik posledních detailů, abychom mohli zveřejnit ještě dvě nová jména. Výběr hráčů byl velmi intenzivní a detailní. Myslím, že jsme na dobré cestě a všechno se podaří k naší spokojenosti dotáhnout. Více konkrétní však ještě být nemohu,“ řekl trenér Růžička.

Rovněž plán přípravných utkání dostává svoji definitivní podobu a jeho vrcholem bude domácí turnaj ve sportovní hale Na Střelnici za účasti především slovenských mužstev. (ste, rh)