Organizátoři z Autoklubu Horní Újezd nachystali na závody kvalitně upravenou trať, na které se bojovalo o další mistrovské body a také o předčasné celkové triumfy.

Ve třech z pěti soutěžních kubatur se na Svitavsku rozhodlo o držitelích letošních mistrovských primátů.

TŘÍDA 50 CCM

V nejslabší objemové kubatuře se divákům představilo 15 jezdců a ti bojovali jako lvi. O výhry v rozjížďkách se podělili Marek Novák (SMS Praha) s Filipem Křivanem (Extreme Motorsport), druhý jmenovaný získal prvenství. Dvakrát třetí skončil David Widerwill (Cermen Racing Team) a navýšil svoje vedení na čele šampionátu.

TŘÍDA 65 CCM

Nejpočetněji obsazená třída přivítala na startovním roštu 24 motokrosařů. O pořadí v nejlepší trojici bojovali v obou rundách Julius Mikula (Motorsportklub Málkov v AČR), Vítězslav Marek (Cermen Racing Team) a Matěj Skořepa (SMS Pardubice). A právě Skořepa díky vítězství ve druhé jízdě bral z Horního Újezdu první místo (45 bodů) před Markem a Mikulou. V šampionátu jasně vede Mikula a před závěrečným závodem má jistý titul.

TŘÍDA 85 CCM

V tradičně vyrovnané kubatuře svádělo napínavé boje 17 dravců. V soutěžních rozjížďkách nenechal nikoho na pochybách o svých kvalitách Radek Větrovský (JD 191 Racing Team) a obě ukořistil pro sebe. Lídr seriálu Jan Wagenknecht (Starling Cross Team) vyšel nejlépe z přetahované o druhou příčku. Špičku dobře proháněl Petr Rathouský (Orion Racing Team Litomyšl), který se po zranění ruky dostává do tempa a obě rundy dokončil na třetím místě, v součtu mu to však vydalo na „brambory“.

TŘÍDA 125 CCM 2T

Po celý den ukazoval Jiří Matějec (Team MAX2), kdo je tady pánem, a svoji dominanci potvrdil tím, že si připsal dvakrát plný počet bodů. Po dojezdu se navíc dozvěděl, že jeho náskok na špici celkové klasifikace narostl na nedostižný rozdíl, takže z Horního Újezdu odjel jako nový mistr republiky. Tvrdě se bojovalo o další příčky. Nakonec byl druhý spolehlivě jedoucí Jiří Hubálovský (SMS Pardubice).

TŘÍDA MX2

Vzruch do tohoto závodu vnesli mladíci: patnáctiletý rakouský talent Rene Hofer (Motosport Chýnov v AČR) a o rok starší Petr Polák (JD 191 Racing Team). Polák v první jízdě vypálil od startu jako raketa a nikoho před sebe nepustil, ve druhé se zase předvedl zkušenější Martin Krč (SZA Stav Racing Team) a v součtu na tom byl o dva body lépe. Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák Racing Team) jel obezřetně, věděl, že se nemusí nikam hnát, dojel si bezpečně pro třetí flek a v cíli mohl slavit se svým týmem mistrovský titul. Ne nadarmo se této kubatuře říká královská. Jsou v ní věkem nejzkušenější borci, ale v Horním Újezdu jednadvacetiletému Krčovi dobře sekundovali mladí a to je pro budoucnost českého motokrosu jenom dobře.

Sedmidílný republikový seriál MMČR juniorů vyvrcholí finálovým kláním 30. září v Jiníně. Tituly, o nichž po Horním Újezdu ještě není rozhodnuto, tam najdou svoje nové majitele. (ez, rh)