Ověšen medailemi a s pohárem pro vítěze se vrátil ze Slovinska MARTIN SIEGL. Mladý badmintonista, jenž hájí barvy Tělovýchovné jednoty Sokol Osík, startoval na prestižním mezinárodním turnaji Slovenia Youth International 2014 a ukázal tam, že i borec z Osíku může klidně válcovat celou Evropu.

Martin Siegl vyhrál dvouhru kategorie U15 a ve čtyřhře poté skončil s Markem Aubusem z Hradce Králové druhý.

Na turnaji se hrálo novým systémem na tři vítězné sety do 11 bodů bez prodloužení, což Martinovi vyhovuje. Turnaje se zúčastnilo pět desítek badmintonistů, v „medvědí" skupině E Martin neztratil hlavu a ani set a se skóre 99:36 tam nechal soupeře za sebou. A proč „medvědí"? Porazil Slovince z BK Medvode, Chorvata z Medvedgradu a Slováka z Košic. A tam jsou prý medvědi rovněž…

Největší pětisetový boj poté odehrál Martin Siegl v osmifinále s Maďarem Dulczem, jemuž tím oplatil porážku z předchozího turnaje v Ilavě. Na čtyři sety si úspěšně zahrál ještě s Pákistáncem Alim. V semifinále s Chorvatem Cvijanovičem a posléze ve finále s domácím Spillerem se svými soupeři bravurně zacvičil bez ztráty sady.

Hladce procházeli oba dva východočeští hráči i pavoukem ve čtyřhře. Bez problémů vyřadili nejprve slovensko-rakouský a následně slovenský pár. První set prohráli teprve v semifinále, kde porazili chorvatský pár Ban – Ivčecič 3:1. Ve finálovém utkání se pořádně „mydlili" s dalšími Chorvaty (Meglič, Cvijanovič), a tuto nesmlouvavou bitvu ztratili 7:11 v pátém setu.

Martin se po vítězství v Berlíně v kategorii U13 prosadil nyní v kategorii U15 a jména Siegl a Osík tak vzbuzují u soupeřů hrůzu již prakticky po celé Evropě. Tedy aspoň místy…

Pořadí ve skupině E: 1. Martin Siegl (3–0), 2. Samuel Nečeda (2–1), 3. Jaka Ivančič (1–2), 4. Borna Car (0–3).

Martin Siegl ve vyřazovací části: Zsombor Dulcz 3:2 (7:11, 11:8, 11:4, 7:11, 11:8), Ali Daanyaal 3:1 (11:1, 9:11, 11:10, 11:6), Dorian Cvijanovič 3:0 (11:7, 11:7, 11:10), Ian Spiller 3:0 (11:7, 11:9, 11:8).

V žákovských a juniorských kategoriích se povedlo vychovat ve východních Čechách nadějné hráče, kteří jezdí i z mezinárodních turnajů ověnčeni medailemi. Cenné je jejich rozdělení do jednotlivých oddílů v Dobrušce, Lanškrouně, Hradci Králové, Osíku, Pardubicích a Rychnově nad Kněžnou.

První vlaštovkou sezony se stala Lucie Krpatová, která na turnaji Ilava Open skončila na druhém místě v kategorii U13 i ve starší kategorii U15. V září se takových vlaštovek přidalo celé hejno, když regionální výběr obhájil putovní pohár na turnaj Czech SOKOL Cup v Plzni ve složení Martin Siegl, Marek Vykydal, Michal Grund, Matěj Ehm, Adéla Seibertová a Rozálie Bártová. Tito hráči nenechali soupeřům první pozice ani v soutěžích jednotlivců.

Neuvěřitelná kondice, rychlost, chytrost, bojovnost a kvalitní technika byly také vidět na prvních republikových turnajích GPA. V nejmladší kategorii U13 v Mostě se uhnízdili na stříbrné příčce Adam Ehm s Petrem Janouškem v deblu, Lucie Krpatová skončila stejně jako kluci druhá ve dvouhře a v mixu, až čtyřhra byla vítězná. V kategorii U15 v Hustopečích už místo vlaštovek začaly létat blesky, a to přímo ve východočeském finále, kde Marek Aubus porazil Martina Siegla.

Vlaštovkám i bleskům se dařilo i v zahraničí. Lucie Krpatová vyhrála dvouhru, čtyřhru i mix na turnaji v Záhřebu v Chorvatsku. Michaela Fuchsová se prosadila na turnaji BEC-B Victor Croatian Junior, kde skončila druhá ve čtyřhře. Na tyto výsledky zdárně navázala zejména děvčata na turnaji LBS v dánské Fredericii, kde Kateřina Stehlíková ve finále U15A porazila Adélu Seibertovou a ta zase s Rozálií Bártovou vyhrála debl. Iveta Strnadová zde byla druhá ve dvouhře U15B a na prvním místě ve čtyřhře. Veronika Ostrá dále vyhrála dvouhru U19A a ve čtyřhře byla druhá stejně jako Veronika Kubečková v U17A. Chlapci se nenechali zahanbit a přivezli medaile ze Slovinska (viz. článek).

Východočeské badmintonové blesky lze vidět přímo na kurtech 6. prosince na turnaji GPS v Hradci Králové a v příštím roce na MČR v Pardubicích (U15) a v Hradci Králové (U17).

(kk, rh)