A je třeba tomuto faktu věnovat náležitou pozornost, protože jiný takový sport v regionu nemáme. Nebude tedy rozhodně od věci se podívat, jakže si jednotlivá družstva v soutěžích vedou.

EXTRALIGA KADETI

Poprvé v historii se nejvyšší republikové soutěže účastní reprezentanti svitavského oddílu. Dvacetičlenná extraliga kadetů se hraje systém šesti dvoudenních turnajů a závěrečného finále resp. baráže o udržení. Svitavští mají zatím za sebou čtyři z těchto turnajů. Ten doposud poslední odehráli v Hradci Králové. Ze čtyř zápasů tam dokázali zvítězit pouze nad domácí Slavií 3:2 (-15, 20, -11, 26, 13). Ostatním soupeřům podlehli shodně 0:3 (Beskydy, Dansport Praha, Česká Třebová). V celkové tabulce jsou Svitavy aktuálně na 13. místě. V rámci pátého kola, které se bude hrát 21. a 22. ledna, jsou nasazeny na turnaj do Opavy, kde se utkají s celky Brna B, Ostrova, Hradce Králové a pořádající Opavy. Svitavským cílem pro zbytek soutěže bude minimálně udržet stávající umístění, neboť družstva na konečné 16. – 20. pozici budou bojovat o udržení v extralize a tomu by se zástupci našeho regionu moc rádi vyhnuli.

1. LIGA JUNIOŘI

Ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži juniorské kategorie, konkrétně v její skupině B, bojují svitavští hráči a daří se jim více než slušně. Těsně za polovinou zápasového programu se nacházejí na lichotivé čtvrté příčce, na kontě mají jedenáct vítězných zápasů z osmnácti sehraných. Zatím poslední výhry vybojovali v úvodním novoročním dvojutkání doma proti Slavii TU Liberec, když Severočechy přehráli 3:2 (19, 18, -23, -21, 8) resp. 3:1 (19, 19, -23, 12). Pořadí zcela suverénně vedou junioři z České Třebové, kteří ještě neztratili ani jediný bod. Právě tohoto rivala hostí Svitavy v následujícím dějství, které je ovšem čeká až 4. února.

1. LIGA JUNIORKY

Hned trojnásobné zastoupení má Svitavsko v tomto ročníku prvoligové juniorské soutěže, což svědčí o kvalitní práci s volejbalovou mládeží. Skončena je základní část a v ní si nejlépe vedly juniorky TJ Svitavy ve skupině E, v níž vyhrály dvanáct z dvaceti duelů, což jim stačilo na druhé místo za vítězným Juniorem Brno a tím pádem na postup do nadstavbové skupiny, v níž se hraje o účast v extralize. Ta začíná 21. ledna, kdy mladé Svitavačky přivítají Opavu, dalšími soupeřkami jim budou děvčata ze Zlína a Frýdku-Místku, když vzájemné výsledky s Juniorem Brno a Jehnicemi ze základní části se počítají do pořadí.

Další dva týmy z regionu bojovaly v základní skupině D a silná konkurence tam byla nad jejich síly. Hráčky Sokola Dolní Újezd skončily páté a volejbalistky Spartaku Polička šesté, což pro oba celky znamená, že v nadstavbě budou od 21. ledna bojovat o záchranu první ligy. Proti nim se postaví celky z Nového Veselí, Náchoda a Liberce, započítávají se výsledky s Novým Veselím.