Zájmy sportovců se přitom v Dolním Újezdu nijak netříští. Má to prozaický důvod. „U nás si nekonkurujeme. Chlapce se snažíme směrovat k fotbalu, děvčata k volejbalu a funguje to. Nebereme si lidi navzájem,“ usmívá se starosta jednoty Miroslav Lipavský. Tato tradice se následně Sokolu vyplácí jak na kvantitě, tak i kvalitě.

„Fotbal je naším nejstarším oddílem, prokazatelně máme devadesátiletou historii, víme, od kdy se v Dolním Újezdu hrálo, i když to samozřejmě nebyly soutěže dnešního typu. Při oslavách výročí jsme prošli všechna zjištěná hřiště, která se nacházela na území obce a bylo to velice zajímavé, dalo by se vlastně říci, že se hrálo na střechách domů. Je to současně náš nejpočetnější oddíl, máme dvě družstva dospělých, obě v krajských soutěžích, dorost, žactvo, přípravky a fotbalovou školičku,“ vypočítává Lipavský.

Velký vzestup zaznamenaly v poslední době volejbalistky. „Největšími úspěchy jsou dva krajské přebornické tituly žen. Letos se ho podařilo obhájit, holky už pět let nespadly z bedny to je nádherná věc,“ připomněl Miroslav Lipavský. Dolnoújezdské volejbalistky se budou o víkendu 21. a 22. dubna pokoušet postoupit z kvalifikačního turnaje do druhé ligy, což by byl pro tuto obec úžasný sportovní počin.

„Úctyhodná byla také účast juniorek v první lize, které sice teď po dvou letech pravděpodobně sestoupí, zato kadetky vyhrály krajskou soutěž a přemýšlí o kvalifikaci o ligu. Kromě toho máme také žákovská družstva a týmy předškoláků,“ pokračuje starosta TJ Sokol Dolní Újezd.

Všechno, co bylo uvedeno, znamená sportovní vizitku svědčící o práci, která je v obci dlouhodobě na vysoké úrovni.

O tu se v Sokole starají obětaví lidé, o které v Dolním Újezdu, naštěstí, není nouze. „Naší členové odvádějí neuvěřitelné penzum práce. Ať to jsou činovníci, kteří organizují činnost, chodí na brigády, zajišťující údržbu zařízení a dopravu, sportovci, kteří hrají, střílejí, přihrávají, smečují, nebo trenéři, kteří vychovávají mládež. Těch jmen by byla celá řada. Vytvořili jsme partu, která táhne za jeden provaz,“ říká s radostí Miroslav Lipavský.

Kromě obou „vlajkových lodí“ dolnoújezdského Sokola, tedy fotbalu a volejbalu, nelze zapomenout na nejmladšího „člena rodiny“, tedy futsalový oddíl, jehož členové přicházejí převážně z řad fotbalistů. „Po Sokolsku se musíme zmínit i o všestrannosti, což je pravidelné každotýdenní cvičení žen. Dále u nás působí stará, nebo, jak je dnes lepší říkat, věrná garda fotbalová i volejbalová. Schází se pravidelně a fungují po celý rok,“ doplnil Miroslav Lipavský.

Obec Dolní Újezd, TJ Sokol a sport, tak tahle tři slova se zkrátka velmi dobře rýmují.

Je potřeba opravit sokolovnu? Pomůže sbírka mezi veřejností  

Sokolové mají v některých obcích našeho regionu významnou úlohu, a to nejenom na poli sportu, ale i pokud jde o kulturní a společenský život. A Dolní Újezd mezi takové rozhodně patří.

Dolnoújezdská sokolovna náleží tím pádem k důležitým objektům v obci, však tam také stojí od roku 1924. Aby mohla sloužit Sokolům i nadále, je potřeba do ní investovat nemalé prostředky. V letošním roce stojí Tělocvičná jednota Sokol před důležitou stavební akci. „Hodláme opravit její střechu, což si vyžádá náklady ve výši 2,1 milionu korun,“ informoval starosta jednoty Miroslav Lipavský.

Zajistit tyto prostředky není snadné a Dolnoújezdští si pomohli i jedním mimořádným projektem. „Realizovali jsme obrovskou akci, a to veřejnou sbírku na opravdu střechy sokolovny. Teď nám schází 400 tisíc korun, takže víme, že v červnu shodíme starou střechu a začneme spravovat. Samozřejmě, že zbylou částku nemůžeme vzít z peněz na sportovní činnost, to bychom ji ohrozili, takže to třeba bude částečná oprava bez oněch čtyř set tisíc. Ale jistě začneme,“ řekl Lipavský.

Ohlas na sbírku byl mezi obyvateli Dolního Újezdu značný a jenom dokládá postavení, jaké v obci zaujímá organizace Sokol. „Musím říci, že největší úspěch, co se místních lidí týká, měla sbírka mezi, jak se říká, srdcaři, starými Sokoly, těmi, kteří třeba už ani v Sokole nejsou, ale něco pro ně pořád znamená, představoval jejich mládí,“ ocenil Miroslav Lipavský.

„V absolutních číslech nám nejvíce vypomohli sponzoři a obec, to je spolupráce po mnoho let prověřená a také o ni se pochopitelně opíráme. Věřím, že celá rekonstrukce střechy dobře dopadne,“ doplnil nejvyšší představitel dolnoújezdského Sokola, jehož historie se začala oficiálně psát v roce 1911.