Na kolbišti ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde se další Velká cena konala, to tak měli koně i jezdci velmi náročné. Nejlépe se s nástrahami obou částí extraligového parkuru stupně T i s vysokou teplotou vypořádala dvojice ze Stáje Manon Litomyšl: Jiří Skřivan a Kallisto.

Shození na trojce

Do soutěže zasáhlo celkem 31 účastníků a pouze tři přešli základní kolo bez chyby (kromě Skřivana ještě Opatrný a Hošák, posledně jmenovaný ale pokazil finále). Litomyšlský jezdec se ve finálovém kole nevyvaroval zaváhání na překážce číslo tři.

„Kallisto skákala daleko lépe než v základním parkuru. Na trojku jsem možná najel moc našikmo. Abych nahnal čas, tak jsem zariskoval a kvůli tomu přišla chyba. Po ní jsem již jel opatrněji, i když jsem zároveň chtěl zachovat dobré tempo," uvedl Skřivan na oficiálním webu skokového poháru.

Čtyři trestné body na kontě znamenaly, že musel čekat na výsledek posledního startujícího, kterým byl Aleš Opatrný s Coraggiem. Ten ovšem shodil obě části dvojkombinace a zařadil se na druhé místo.

„Pravděpodobně v jeho případě hrála roli skutečnost, že se svými koňmi závodil třetí den v těchto úmorných vedrech. Já jsem do Frenštátu dorazil až v neděli a dopoledne jsem s Kallisto absolvoval tréninkově zahajovací soutěž, aby se rozeskákala," vyjádřil se Jiří Skřivan.

Finále se přiblížilo

Ten se zároveň posunul do čele pohárové klasifikace s 57 body, když předstihl dosud vedoucího Jiřího Hrušku. Pokud se nestane nic mimořádného, tak by litomyšlský matador neměl chybět v zářijovém finále v Hořovicích, protože už má na další soupeře solidní náskok.

„V obou parkurech jsem volil tempo hodně na sebe, což Kallisto vyhovuje a dopadlo to dobře. V základním parkuru jsem ale měl také trochu problémy na výchozím oxeru, u něhož se zadní bariéra hodně zahýbala," dodal velmi spokojený vítěz.

Jiří Skřivan a Kallisto nyní budou hájit barvy reprezentace České republiky společně s dalšími třemi členy národního družstva na prestižních závodech CSIO-W v Bratislavě.

Do konce skokového poháru zbývají Velké ceny ve Strakonicích, Ptýrově, Plzni a závěrečné finále v Hořovicích.

Ve Frenštátu pokračoval také seriál Kolowrat Junior Cup pro jezdce do 18 let. V jeho finále nenašla přemožitelku bezchybná Anna Kellnerová v sedle Dumola z Horse Academy. Vedoucí závodník celkové klasifikace Jiří Tměj (JK Hřebčín Suchá) se musel spokojit s pátou příčkou se Žane Mag Centrum, na čele poháru ale zůstal.

Z výsledkové listiny

Skokový pohár České pojišťovny – 7. kolo ve Frenštátu pod Radhoštěm (parkur stupně T): 1. Jiří Skřivan – Kallisto (Stáj Manon Litomyšl), 2. Aleš Opatrný – Coraggio (JS Opatrný Hořovice), 3. Jiří Hruška – Espri (JK Opava-Kateřinky), 4. Marek Klus – Al Cambero (JK Mustang), 5. Daniel Voksa – Caluca Z (PCT Bakov), 6. Aleš Opatrný – Zandiro (JS Opatrný Hořovice).

Průběžné pořadí SPČP po 7. kole: 1. Jiří Skřivan (57), 2. Jiří Hruška (51), 3. Aleš Opatrný (40), 4. Lucie Poláková (37), 5. Zdeněk Žíla (37), 6. Ludvík Jandourek (31).

(rh, re)