Generální manažer klubu PAVEL ŠPAČEK ale po hektickém období, když musel řešil obsazení trenérské pozice i složení kádru, říká: „Máme konkurenceschop­ný tým!"

Máte za sebou několikaměsíční skládání téměř úplně nového družstva pro Kooperativa NBL. Jak obtížné to pro vás bylo?

Nejnáročnější bylo najít vhodného trenéra, který bude ochoten pracovat koncepčně, a který má k našim hráčům již určitý vztah. To se nám podepsáním Stanislava Petra podařilo. Pak už jsme společně začali tvořit základní českou osu týmu nasmlouvanou na dva nebo tři roky, kterou tvoří Šotnar, Macela, Špaček, Teplý, Šindelář, Vaňák a Votroubek. Tento základ jsme doplnili o mladíky Jurku, což je náš odchovanec, a Jaroše, jehož maminka žije ve Svitavách. Podkošovou sestavu jsme posílili o Američana Abercrombieho a soupisku zatím uzavřel mladičký Srb Stankovič.

Jste spokojen s tím, jak kvalitní celek se vám podařilo sestavit?

Jsem přesvědčen, že náš tým bude konkurenceschopný. Je složený z výborných střelců. Když nám padnou trojky, může mít problémy kdekdo. Herní projev bude určitě jiný než v loňské sezoně pod vedením Luboše Růžičky. Mám však za to, že se postupně bude výkonnost týmu zvyšovat. Družstvo je minimálně srovnatelné s tím loňským.

Na co jste se při hledání nových hráčů nejvíce soustředili? S jakým plánem jste hledali basketbalisty, kteří se budou dobře hodit do svitavského prostředí?

Není jednoduché hledat hráče, kteří jsou ochotni podepsat smlouvu na dva až tři roky a kteří navíc zapadnou ke staronové čtveřici Macela, Teplý, Špaček, Šindelář. Michal Šotnar se nám dlouhodobě líbil a byl po odchodu Moravce první volbou. Jsme rádi, že jsme ho do Svitav získali. Standa Votroubek bude v týmu plnit roli „šéfa kabiny" a navíc se z USK se Šotnarem dobře zná. Martin Vaňák dostává ve Svitavách druhou šanci prosadit se v NBL a věřím, že ji využije. Tip na Američana Abercrombieho jsme získali od Luboše Růžičky a zatím tento hráč splňuje naše představy. Tři mladíčci v týmu Stankovič, Jurka a Jaroš budou muset o svoje místo na slunci tvrdě bojovat na trénincích. Záleží jenom na nich, jak se k této šanci postaví.

Nové je nejen složení týmu, ale i obsazení trenérského postu. Stanislav Petr je čtvrtým hlavním koučem Svitav v nejvyšší soutěži. Co by měl přinést, v čem je jiný než jeho předchůdci? Proč padla volba právě na něho?

Jedná se o zcela jiný typ trenéra než jeho předchůdci. Sám byl výborným ligovým hráčem a svoje bohaté zkušenosti může hráčům předat. Po precizní práci Luboše Růžičky přichází do Svitav trenér „praktik", který některé hráče zná z dob svého působení v Pardubicích. My jsem o Standovi Petrovi přemýšleli i dříve, ale tenkrát dostali přednost jiní. Pro nového trenéra půjde rovněž o druhou šanci dokázat svoje kvality v NBL. Jsem přesvědčen o tom, že má týmu co nabídnout – rychlost, jednoduchost a účelnost.

Když se podíváme na hráče, kteří v nadcházející sezoně svitavský dres neobléknou, je někdo, u koho vás skutečně mrzí, že se jej nepodařilo v klubu udržet?

Lituji, že jsme neudrželi v týmu Kubu Sedláka, který dal přednost civilnímu zaměstnání v Olomouci, a kapitána Luboše Moravce, jenž toužil po zahraničním angažmá. Ale takový už je život sportovních manažerů. Museli jsme je nahradit výkonnostně srovnatelnými hráči, což se nám podle mého názoru podařilo. Mladíček Petr Andres dal přednost „jistým minutám" v Jindřichově Hradci, Marek Sehnal je hráč Prostějova, kde mu po roce ve Svitavách trenér dal důvěru v nově se tvořícím týmu. Třeba se někdy v budoucnu dočkáme zcela „svitavského" perimetru: Andres, Moravec, Špaček, Kotas, Sehnal, Jurka. Jsme hrdí, že tak malé město, jako jsou Svitavy, má letos na soupiskách týmů NBL šest odchovanců i díky našemu basketbalovému projektu.

K jednomu zmíněnému jménu bych se rád vrátil, a to je Luboš Moravec. Mladý český rozehrávač, navíc Svitavák, tedy hráč, který měl přesně zapadat do klubové koncepce. Proč za Tury nebude v novém ročníku hrát?

Luboš od klubu nabídku hráčské smlouvy dostal, ale jeho přáním bylo jít někam do zahraničí. My jsme ovšem s rozehrávačem dlouho čekat nemohli, a tak jsme v červenci dali přednost Michalu Šotnarovi, který měl zájem podepsat dvouletý kontrakt. Luboš nakonec podepsal ve slovenské Nitře, ale jeho angažmá tam nemělo dlouhého trvání. Podle posledních informací se dohodl na působení v Kolíně.

Do Svitav přišli i dva zahraniční hráči. Věříte, že přinesou ten žádaný nadstandard, jaký se od cizinců v české lize očekává?

U Američana Abercrombieho jsme o tom přesvědčeni. Vždyť i v přípravě býval pravidelně naším nejlepším střelcem. Srb Stankovič je jiný příběh. Chtěli jsme dát šanci kvalitnímu českému mladému hráči, ale nepodařilo se nám ho na plný úvazek do Svitav sehnat. Takže jsme museli hledat v zahraničí. Jedná se o osmnáctiletého hráče, který bude ve Svitavách sbírat svoje první zkušenosti s nejvyšší soutěží mužů. S tím jsme ho také podepsali.

Jak by se nové složení týmu mělo či mohlo podle vašeho mínění projevit na jeho herní tváři?

Již přípravné zápasy naznačily, že se naši fanoušci mohou těšit na „střelnici". Dvakrát jsme trefili patnáct trojek, což se nám doposud nikdy nepodařilo. Náš tým je složen útočně. Lze očekávat vyšší oboustranné skóre, než tomu bývalo v minulosti. Koš, míním tím úspěšnou střelu, bude v přepočtu na vstupné letos ve Svitavách lacinější.

Tvrdí se, že vybudovat optimálně fungující tým trvá v basketbale i několik let. Dá se tedy říci, že se Qanto Tuři svým způsobem ocitli zase na „začátku"?

Ne tak docela. Čtyři hráči základní osy z minulé sezony u nás zůstali. Z USK Praha přišla dvojice Šotnar – Votroubek, která spolu hrála tři roky. Zbývající hráči toto „puzzle" vhodně doplňují, takže věřím, že by mohla být doba budování kvalitního týmu poněkud kratší. Ovšem je také pravda, že nový trenér potřebuje určitý čas k prosazení své basketbalové filozofie do herního projevu. Je proto zapotřebí trpělivosti.

Asi každého bude zajímat, jak je na tom klub po ekonomické stránce. Máte v tomto směru nadcházející sezonu zajištěnou?

Situace je srovnatelná s předchozími dvěma lety. Všichni hlavní partneři v našem projektu zůstávají, takže s podporou města a Pardubického kraje sezonu finančně pokryjeme. Bez výrazné podpory z regionálních financí není možné podobný projekt profinancovat. Rozpočet na novou sezonu je oproti té minulé mírně nižší. Financování sportovních projektů je celoroční prací. Děkujeme touto cestou všem našim věrným podporovatelům, díky kterým jsme v nejvyšší basketbalové soutěži už pátým rokem.

Nedílnou součástí svitavského basketbalového života jsou tradičně skvělí fanoušci. Jak důležitá je pro vás jejich podpora?

Svitavští příznivci jsou skvělí a za jejich trvalou podporu jim patří velké poděkování. Hledáme cesty, jak jim celou sezonu zpříjemnit. Všechny středeční zápasy, a bude jich celkem sedm, budeme hrát v jednotném čase od 17 hodin. Máme do Svitav dohodnuté televizní utkání na pondělí 13. října večer proti NH Ostrava. Věřím, že společně ukážeme celé republice, že Svitavy nezískaly titul „Evropské město sportu" náhodou. Chtěli bychom vrcholový basketbal ještě více přiblížit mladým lidem a okolním městům. Naší snahou je vytvořit ve Svitavách „sportovní divadlo", které bude plnit halu Na Střelnici.

Vaše přání na prahu začínající páté svitavské sezony v Národní basketbalové lize?

Pevné zdraví hráčů + kvalitní basketbalové zážitky svitavských fanoušků = deset domácích vítězství. To bych si opravdu ze srdce přál.

Qanto Tuři Svitavy.