Prakticky žádný ze zdejších zavedených stomatologů nemá v ordinaci pro nového pacienta místo. Nezbývá vám tak nic jiného, než obcházet pohotovost a platit za každé akutní ošetření, které vás jen na chvíli zbaví bolesti, horentních devadesát korun.

Složitou anabázi hledání zubního lékaře jsem takto absolvoval přibližně před měsícem. Akutní zánět mi ošetřili na pohotovosti. Zub vyvrtali, odsáli a nechali otevřený. Zbytek prý musí už dodělat můj stomatolog. Pohotovostnímu lékaři by prý nikdo plombování nezaplatil. Postupně jsem tak následujícího dne obešel pět ordinací místních zubařů a zubařek. Všude se mi dostalo stejné odpovědi. Je nám líto, ale nemůžeme nikoho vzít, vaši léčbu by nám pojišťovna neuhradila. Máme stop stav,“ dostalo se mi prakticky stejné odpovědi ve všech stomatologických zařízeních.

Obcházením zubních ordinací jsem strávil několik hodin. Nakonec jsem rezignoval a zub nechal svému osudu. Až budu mít čas, pokusím se dostat ke své lékařce, která sídlí ve městě vzdáleném od Svitav téměř 100 kilometrů. Tedy pokud mě ještě bude chtít, protože možná místo mne už přijala jiného pacienta.

RENÉ FLÁŠAR