Může být Bůh zrzavý kocour? Může mít Bůh strach? Může kocour vstát z mrtvých? Má se člověk bát smrti? Musíme si odpuštění zasloužit? Takové otázky vyvolává pozoruhodná hra Per Olova Enquista V hodině rysa, jež měla premiéru o víkendu v pardubickém divadle Exil.

Švédské drama o víře v lásku, Boha a člověka silně působí na emoce diváků hlavně proto, že je nutí o těchto věcech přemýšlet.

Příběh se odehrává v psychiatrické léčebně, kde se setkávají silně psychicky narušený chlapec (Ladislav Marek) s vedoucí vědeckého experimentu Lisbeth (Kateřina Prouzová) a farářkou (Věra Pojmanová).

Chlapec je přímo posedlý domem svého dědečka, jenž ho vychoval. Jednoho dne zabije dva lidi, kteří se do tohoto obydlí nastěhovali. Jejich mrtvoly pak posadí do sněhové závěje tak, aby byly ve vzájemném objetí. V psychiatrické léčebně se stává součástí projektu, jenž se snaží silně narušeným jedincům vrátit city a lásku. Ten se ale výzkumným pracovníkům vymyká z rukou. Ukazuje se, že pro vědce jsou důležitější výsledky tohoto počinu než osudy jeho nedobrovolných účastníků. Z pacientů psychiatrické léčebny se tak vlastně stávají pouhá „lidská morčata“.

Vypadá to, jako kdyby narychlo přivolaná farářka měla být poslední nadějí vědců i pacientů. Podaří se jí zachránit jejich životy? Dokáže pochopit myšlenkové pochody chlapce, který zavraždil dva lidi a jednoho kocoura a ještě k tomu se pokusil zabít kamaráda hospitalizovaného v ústavu i sám sebe? Snese jeho oplzlé vtipy?

Pokud chcete vidět, jak to všechno nakonec dopadne, přijďte do divadla Exil! Režisérka Lucie Hašková měla šťastnou ruku při volbě hlavního mužského představitele pardubické inscenace. Ladislav Marek se s velmi obtížnou rolí psychicky narušeného chlapce vypořádal skvěle. Velmi citlivě a s pokorou hraje postavu farářky Věra Pojmanová. Oběma velmi dobře sekunduje i principálka Exilu Kateřina Prouzová jako mladá vědecká pracovnice Lisbeth. Snad jen v některých silně emocionálních scénách by mohla trochu ubrat na expresivitě svého hereckého projevu. To je však pouze drobný detail v neobyčejně sugestivní hře, jejíž první repríza je na programu dnes od 19 hodin.